Koliki će tačno biti popust na potrošnju struje? Manje troši u odnosu na isti mesec prethodne godine

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica, Ozon Media – Vlada Srbije donela je izmene i dopune Uredbe o energetski ugroženim kupcima, čime se omogućava većem broju građana da ostvare popust na električnu energiju, gas i grejanje. Izmene Uredbe su prvenstveno usmerene ka penzionerima čije penzije ne prelaze 21.766,26 dinara, ali će beneficije biti dostupne i ostalim domaćinstvima sa određenim kriterijumima.

Penzioneri sa ugovorima o snabdevanju električnom energijom na svoje ime, koji se svrstavaju u navedeni iznos penzija, imaće pravo na dodatno umanjenje računa u iznosu od 1.000 dinara tokom grejne sezone.

Izmene Uredbe omogućavaju i ostalim domaćinstvima da ostvare pravo na umanjenje računa za električnu energiju, gas ili grejanje ukoliko su članovi domaćinstva ostvarili pravo na uvećanu novčanu pomoć. Takođe, novo je i to što će se pravo na umanjenje računa sticati po službenoj dužnosti putem razmene podataka između nadležnih institucija i snabdevača.

Očekuje se da ove izmene značajno povećaju broj domaćinstava koja će biti obuhvaćena olakšicama.

Građani se podstiču da smanje potrošnju električne energije jer tako mogu smanjiti svoje račune tokom grejne sezone i do 40%. Popust na struju se obračunava prema sledećem principu:

  1. Za uštede energije od 5 do 15% dobija se popust od 20%.
  2. Za uštede energije od 15 do 20% dobija se popust od 25%.
  3. Za uštede energije od 20 do 25% dobija se popust od 30%.
  4. Za uštede energije od 25 do 30% dobija se popust od 35%.
  5. Najveći popust od 40% ostvaruje se ako se potrošnja električne energije smanji za više od 30%.

Takođe, domaćinstva će dobiti popust od 5% ako učestvuju u nižoj tarifi i povećaju svoje učešće za najmanje 5% u mesečnom obračunu u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Napomena: Da bi se ostvarili popusti, domaćinstva moraju ostvariti uštedu u potrošnji energije u odnosu na isti mesec prethodne godine, kako bi se obračunali na računu.

Možda Vam se svidi i