Koja je najlepša zgrada u Sremskoj Mitrovici?

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Kada smo vas na društvenim mrežama pitali: „Koja je najlepša zgrada u Sremskoj Mitrovici?“, podsetili ste nas na čitav niz građevina koje decenijama istrajavaju kao simboli našeg grada, „s visine“ gledajući na novogradnju. Ipak, najviše ljudi izdvojilo je onu koja čini „da se osetiš kraljevski“.

Reč je o zgradi gde se nalazi gradska biblioteka, a koja je za mnoge najlepši ukras centra grada.

Zgrada u kojoj se nalazi biblioteka “Gligorije Vozarović”, pozorište “Dobrica Milutinović“ i srpska pravoslavna crkvena opština, za večinu građana koji su učestvovali u anketi, Srpski dom je ukras centra Sremske Mitrovice.

Srpski dom je građevina koja svojim položajem, dimenzijama i stilskim karakteristikama predstavlja jedno od najreprezentativnijih zdanja u gradu.

Podignut je 1895. godine sredstvima Srpske pravoslavne crkvene opštine u Mitrovici, a prema projektu Vladimira Nikolića, pridvornog arhitekte patrijarha Georgija Brankovića. Izvođački deo posla je izveo zemunski graditelj Franja Jenč.

Zgrada je oblikovana akademski sa elementima neorenesanse i neobaroka. U zavisnosti od potreba i istorijskih okolnosti, u Srpskom domu su bile smeštene različite institucije, najpre Srpska građanska čitaonica i Srpsko pevačko crkveno društvo koje su imale presudan kulturno-prosvetni značaj u istoriji grada. potom se tu smestilo i udružeNje zanatlija, kafana i hotel.
Početkom Prvog svetskog rata u njoj je bio smešten glavni štab austrijske vojske, a u tornju crkve osmatračnica.

Prilikom bombardovanja srpske atriljerije, 9. septembra 1914. godine, izbio je požar u kome je teško stradao i Srpski dom. Tom prilikom je uništena kupola.

Po završetku rata, zgrada je obnovljena i napravljena je nova kupola u obliku zvona koja je stilski odudarala od preostalog dela građevine.

Raskošna, neobarokna kupola koja danas nadvisuje ugaonu rundelu izvedena je tek 90-tih godina XX veka i danas predstavlja prepoznatljiv reper u vizuri grada.

Možda Vam se svidi i