Kod Jamene prevaziđena granica redovne odbrane od poplava, u ponedeljak kod Sremske Mitrovice vodostaj 682 cm

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Nivo reke Save kod Sremske Mitrovice i dalje se nalazi u porastu. U ponedeljak će nivo reke Save biti 682 cm, piše na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, trenutno nivo Save iznosi 640 cm, već sutra će biti viši za 42 cm i iznositi 682 cm. Na reci Savi kod Jamene danas je prevaziđena granica redovne odbrane od poplava, nivo reke Save kod Jamene iznosi 968 cm.

U ponedeljak, 23. januara vodostaj reke kod Sremske Mitrovice će preći granica redovne odbrane od poplava, iznosiće 682 cm.

Redovna odbrane od poplava se proglašava kada vodostaj na reci dostigne propisanu granicu koja je za svaki rečni sektor određena na bazi rezultata hidrološko-hidrauličkih studija, stanja nasipa, ugroženosti branjenog područja i dr. Najčešće, ta granica se poklapa sa kotom nožice nasipa.

Povodom porasta vodostaja reke Save u prethodnim danima, u subotu, 21. januara u Gradskoj kući, održan je sastanak stručno-operativnog tima za odbranu od poplava.
Stanje na unutrašnjim vodama je uredno i pod kontrolom, a takođe su i crpne stanice u funkciji 24 časa.

Podsećamo da se vanredna odbrana od poplava proglašava pri vodostaju od 750cm. Prema najavama RHMZ-a, vrh poplavnog talasa očekuje se u ponedeljak, 23. januara i on će iznositi 682cm, nakon čega se očekuje stagnacija i pad vodostaja reke Save.

U Sremskoj Mitrovici održan sastanak stručno – operativnog tima za odbranu od poplava – Ozon Media

Možda Vam se svidi i