Kazne za prelazak na crveno od 20.000 do 40.000 dinara. Upozorenja umesto kazne za lakše prekršaje

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Prema nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, saobraćajna policija će biti u mogućnosti da vozačima oprosti manje prekršaje, ali tu su i nove novčane kazne, kazneni poeni, zatvor

Prema sadašnjim propisima „policijski službenik može u kontroli saobraćaja, radi dokumentovanja i dokazivanja prekršaja i drugih delikta, privremeno, najduže 24 sata, od učinioca oduzeti ispravu“.

Dok izmenjeni član 295. umesto isprave, propisuje oduzimanje vozila od vozača koji je u poslednje dve godine već pravosnažno osuđivan za teže prekršaje.

– Radi se o privremenom oduzimanju vozila do okončanja sudskog postupka. To je privremeno rešenje dok se ne usvoji novi zakon koji će predvideti trajno oduzimanje vozila, što je u skladu sa Ustavom. Inače, mera oduzimanja vozila u prekršajnom postupku bez obzira na to ko je vlasnik postoji već 17 godina i predviđena je za prekršaj nelegalno taksiranje. Po tom osnovu je do sada oduzeto više od 110 automobila trajno – kaže Damir Okanović.

 18 prekršaja zbog kojih se oduzima vozilo –

Da bi do toga došlo uslov je da je vozač dva puta pravosnažno osuđivan za teže prekršaje

 1. Vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila
 2. Odbijanje alkotestiranja ili drogatestiranja
 3. Prekoračenje brzine za više od 80 km/č van naselja
 4. Prekoračenje brzine za više od 70 km/č u naselju
 5. Prekoračenje brzine za više od 60 km/č u zoni škole ili zoni „30“
 6. Prekoračenje brzine za više od 50 km/č u zoni usporenog saobraćaja
 7. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu vozača
 8. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu koje nije predviđeno za sedenje (prtljažnik, instrument tabla, zadnja polica, spoljni delovi vozila i sl.)
 9. Prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta
 10. Preticanje kolone vozila preko neisprekidane (pune) linije
 11. Vožnja bez položene ijedne vozačke kategorije
 12. Vožnja tokom mere zabrane upravljanja vozilom
 13. Vožnja nakon oduzimanja vozačke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena
 14. Vožnja za vreme privremenog isključenja iz saobraćaja
 15. Vožnja noću na neosvetljenom putu bez ijednog uključenog svetla na vozilu
 16. Preticanje ili obilaženje vozila koje se zaustavlja ili se zaustavilo radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu
 17. Preticanje kolone pod pratnjom
 18. Nepropuštanje vozila pod pratnjom

 Izdvaja se u javnosti 18 prekršaja kada je u pitanju oduzimanje vozila, ali te brojke se ne treba držati, jer samo u nasilničkoj vožnji, u članu 329. postoji četiri eksplicitna primera nasilničke vožnje i bezbroj onih koji su uopšteni. Neophodan uslov je da smo vozača zatekli u činjenu težeg prekršaja, i da ih je već počinio i da je pravosnažno osuđen za najmanje dva takva prekršaja. Zato ne očekujemo da bude veliki broj takvih oduzimanja, radi se više o prevenciji i mogućnosti da odstranimo iz saobraćaja one koji su najopasniji, a na koje dosadašnje sankcije nisu uticale do kraja. Nema ih mnogo, ali mogu veliku štetu da naprave – kaže pukovnik Vladan Nikolić.

– Novčane kazne, kazneni poeni, zatvor… –

Za prolazak vozila na crveno svetlo, odnosno, za nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza koji je regulisan semaforima, propisana je novčana kazna od 20.000 do 40.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana, 6 kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja vozilom.

Neophodno je da se građani odazovu pozivu kada je u pitanju dostavljanje podataka, jer u suprotnom čine prekršaj za koji je propisana veća novčana kazna. Situacija je ista i za druge prekršaje.

– Trotineti prvi put zakonski regulisani –

Vožnja električnih trotineta po trotoaru biće zabranjena i prema Nacrtu “trotineti će ići na biciklističke staze i voziće se kolovozom najviše jedan metar od ivice“.

Takođe, mlađi od 14 godina neće smeti da voze električni trotinet, a osobe koje imaju manje od 18 godina moraće da koriste zaštitnu kacigu i prsluk.

Osim ove tri ključne promene, Nacrt zakona predviđa još neke novine.

– Svetlosna signalizacija na prugama –

Zbog veće bezbednosti na prugama izmenom se propisuje da svetlosni saobraćajni znakovi kojima se najavljuje približavanje voza prelazu puta preko železničke pruge u istom nivou daju se naizmeničnim paljenjem dva crvena trepćuća svetla u obliku kruga.

Izmena podrazumeva umesto dva crvena, crveno i žuto svetlo.

– Za regulisanje saobraćaja na prelazu puta preko železničke pruge u istom nivou upotrebljavaju se semafori sa svetlima crvene i žute boje. Svetla moraju biti postavljena po vertikalnoj osi, jedno ispod drugog, i to: crveno svetlo gore, a žuto svetlo dole, odnosno po horizontalnoj osi, jedno pored drugog: crveno svetlo levo, a žuto svetlo desno – navodi se u tekstu Nacrta.

Crveno svetlo znači zabranjen prolaz, a žuto svetlo – zabranjen prolaz, osim u slučaju kada vozilo ne može bezbedno da se zaustavi ispred navedenog znaka, a trepćuće žuto svetlo – obaveza za sve učesnike u saobraćaju da se kreću uz povećanu opreznost zbog eventualnog nailaska voza jer semafor kojim se najavljuje približavanje voza nije ispravan ili se ne koristi.

Na semafor se može dodati uređaj za davanje zvučnih znakova kojim se učesnici u saobraćaju obaveštavaju o tome da je dat svetlosni saobraćajni znak kojim se najavljuje približavanje voza, odnosno spuštanje uređaja za zatvaranje saobraćaja na prelazu puta preko železničke pruge.

Novina koja zavređuje pažnju je da “ovlašćeno službeno lice u kontroli saobraćaja može da izda upozorenje učesniku u saobraćaju, da odustane od procesuiranja određenih prekršaja za koje je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu, ukoliko lice koje je učinilo prekršaj nije u prethodne dve godine evidentirano kao učinilac prekršaja iz oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima.

To se odnosi na lakše prekršaje, kojima se direktno ne ugrožava bezbednost saobraćaja.

Izvor: Vebsajt Blic

Jedna od novosti je mogućnost izdavanja upozorenja umesto kazne za lakše prekršaje. Ovlašćeno službeno lice će moći da izda upozorenje učesniku u saobraćaju, da odustane od procesuiranja određenih prekršaja za koje je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu, ukoliko lice koje je učinilo prekršaj nije u prethodne dve godine evidentirano kao učinilac prekršaja iz oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima.

To se odnosi na lakše prekršaje, kojima se direktno ne ugrožava bezbednost saobraćaja. Međutim, treba napomenuti da će službeno lice moći da proceni na osnovu ličnog utiska da li učinilac prekršaja treba da bude samo upozoren ili ipak sankcionisan, čak i u slučaju da nije činio prekršaje u prethodne dve godine.

koje saobraćajna policija neće opraštati. Radi se o nevezivanju sigurnosnog pojasa i stanju umerene alkoholisanosti (od 0,31 do 0,5 promila alkohola u krvi), za koje je previđena kazna od 10.000 dinara.

ovo su prekršaji za koje postoji mogućnost izdavanja upozorenja umesto kazne, u slučaju da vozač nije ugrozio bezbednost saobraćaja, i da u prethodne dve godine nije evidentiran kao učinilac saobraćajnih prekršaja:

– Vožnja danju bez upaljenih kratkih svetala

– Prekoračenje brzine van naselja do 20 km/h i u naselju do 10 km/h

– Telefoniranje u vožnji bez hands free uređaja

– Nepropisno parkiranje, vožnja žutom trakom i nekorišćenje pokazivača pravca, pri promeni pravca kretanja

U svakom slučaju, na saobraćajnom policajcu ostaje odluka da li ćete biti kažnjeni ili samo upozoreni, pa je zato bolje uzdržati se od ovih lakših prekršaja, čak i ako ispunjavate uslove da prođete bez kazne. Treba napomenuti da su nova pravila deo Nacrta zakona, koji još uvek treba da prođe skupštinsku proceduru kako bi bio usvojen, a to se očekuje tokom narednih par meseci.

Ozon Media ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji „Vesti“ su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik