Kazna vam može biti smanjena. Kako da manje platite za saobraćajni prekršaj

Od strane Ozon
0 komentar

Pravo na sporazum o priznanju prekršaja – Blaža kazna za vozače

Vozači u Srbiji imaju pravo na sporazum o priznanju prekršaja koji omogućava dobijanje blaže kazne u slučajevima nepoštovanja saobraćajnih propisa. Ovo pravo se odnosi na vozače koji u prethodne dve godine nisu bili više od jednom pravosnažno osuđeni za prekršaje iz oblasti bezbednosti saobraćaja sa šest ili više kaznenih poena. Međutim, policija ne prihvata sporazum sa okrivljenima za nasilničku vožnju, maloletnicima ili osobama koje su u momentu prekršaja bile maloletne, kao ni sa vozačima koji su u prethodne četiri godine izazvali teže saobraćajne nezgode.

Sporazum se sklapa sa policijom, gde okrivljeni potpisuje priznanje za saobraćajni prekršaj za koji se tereti. Ovaj postupak rasterećuje sudove, smanjuje sudski trošak, a vozaču omogućava blažu kaznu. Ako počinite saobraćajni prekršaj, možete otići u policijsku stanicu u kojoj se zaključuju sporazumi, gde će se sve rešiti na licu mesta. Nakon toga, policija šalje dopis sudu, a vozaču stiže novčana kazna na kućnu adresu koju treba platiti u roku od 15 dana.

Mnogi vozači u Srbiji nisu upoznati sa mogućnošću sporazuma o priznanju prekršaja i često se suočavaju sa sudske pozive bez znanja o ovoj opciji koja im omogućava dobijanje blaže kazne. Zakon o prekršajima u Srbiji uveo je instituciju sporazuma o priznanju prekršaja pre gotovo sedam godina, ali većina vozača nije upoznata sa ovom mogućnošću i propušta priliku da izbegne privremeno oduzimanje vozačke dozvole.

Važno je da vozači, ukoliko dobiju sudski poziv zbog saobraćajnog prekršaja, odmah odu u policijsku stanicu gde se zaključuju sporazumi. Tamo će se sve rešiti na jednom mestu, bez obzira na to gde je prekršaj počinjen. Potpisivanjem priznanja, vozač dobija svoj primerak i celokupan postupak je završen. Nije potrebno odlaziti kod sudije jer će MUP obavestiti sud i dostaviti sporazum, na osnovu kojeg sudija donosi presudu i šalje je vozaču na kućnu adresu. Novčana kazna treba da se plati u roku od 15 dana od dana prijema presude.

Kroz sporazum o priznanju prekršaja, vozači mogu dobiti blaže kazne u odnosu na zakonom predviđene. Na primer, za prolazak kroz crveno svetlo, kazna koja se obično izriče je od 20.000 do 40.000 dinara, šest kaznenih poena i tri meseca zabrane upravljanja vozilom. Međutim, sklapanjem sporazuma, vozač će platiti 20.000 dinara, dobiti šest kaznenih poena i zabranu upravljanja od samo 30 dana.

Možda vas interesuje i ovo:

U centralnoj raskrsnici grada postavljeni ekološki semafori – Ozon Media

Možda Vam se svidi i