Kazna i za “selfi” tokom čekanja na semaforu

Od strane Ozon
0 komentar

Zakon o bezbednosti saobraćaja nedvosmisleno propisuje da vozači ne smeju da koriste mobilne telefone ili druge uređaje za komunikaciju tokom vožnje, osim ako imaju opremu koja omogućava telefoniranje bez upotrebe ruku. Ova odredba obuhvata svaku aktivnost u saobraćaju i ima za cilj očuvanje bezbednosti svih učesnika.

Mnogi vozači često misle da su u skladu sa zakonom ako tokom vožnje koriste telefon bez dodirivanja ekrana, na primer, držeći ga u ruci i razgovarajući preko zvučnika. Međutim, to je netačno jer se i takva upotreba mobilnog telefona smatra kršenjem zakona. Zakon jasno navodi da vozači ne smeju koristiti telefone ili druge uređaje za komunikaciju tokom vožnje osim ako koriste opremu koja omogućava telefoniranje bez upotrebe ruku.

Pod „upotrebom telefona“ podrazumeva se i kucanje poruka ili pregledavanje interneta, što znači da vozači mogu biti kažnjeni ako iz bilo kog razloga drže telefon u ruci dok su za volanom.

Zaboravite na razgovore bez upotrebe „hands-free“ uređaja i na pregledanje profila na društvenim mrežama tokom vožnje. Ako vam je potrebno koristiti telefon kao GPS uređaj, obavezno se zaustavite sa strane puta pre nego što ga podesite ili koristite. Takođe, ne preporučuje se ni korišćenje telefona za selfije ili fotografisanje dok ste za volanom.

Zakon takođe reguliše upotrebu mobilnih telefona od strane pešaka. Pešaci ne smeju koristiti telefone dok prelaze ulicu, čak ni na pešačkom prelazu. Ova zabrana takođe obuhvata i korišćenje slušalica u oba uha dok prelazite ulicu. Kazne za ove prekršaje variraju, na primer, korišćenje mobilnog telefona na pešačkom prelazu može rezultirati kaznom od 3.000 dinara, a ukoliko je dete s vama, kazna može biti između 6.000 i 12.000 dinara.

Iako je iznos kazne za ovakve prekršaje 10.000 dinara, vozači i pešaci koji plate kaznu u roku od osam dana mogu proći jeftinije, sa samo 5.000 dinara.

Iako su kazne postale rigoroznije, broj prekršaja se i dalje povećava iz godine u godinu, što ukazuje na to da vozači i dalje nemaju nameru da poštuju zakonske propise. Očuvanje bezbednosti u saobraćaju zahteva od svih učesnika da budu odgovorni i da poštuju zakon kako bi se smanjili rizici i sačuvali životi.

Možda Vam se svidi i