Kako do umanjenog računa za struju?

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Počelo je prijavljivanje građana za novu pomoć u vidu subvencija energetske efikasnosti, koje donose značajne uštede energije. Siromašna domaćinstva mogu umanjiti račune za struju, gas i grejanje i sticanjem statusa „energetski ugroženog kupca“.

Za sredstva energetske sanacije kuća i stanova mogu konkurisati svi građani.

Zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca u Sremskoj Mitrovici podnosi se organima lokalne samouprave nadležnim za poslove socijalne zaštite u mestu prebivalištaZahtev se podnosi u Uslužnom centru grada Sremska Mitrovica, šalter broj šest.

Vlada Srbije definisala je pojam energetskog siromaštva krajem 2021.

„To je stanje u kojem domaćinstvo nema na raspolaganju dovoljno mogućnosti da obezbedi potrebnu količinu energije koja je neophodna za zdrav i dostojanstven život i to na način koji ne ugrožava druge osnovne životne potrebe domaćinstva ili šire zajednice“.

Na umanjenje računa za struju pravo imaju svi socijalno ugroženi građani i primaoci dečijeg dodatka, bez podnošenja zahteva, dok je za ostale građane uslov za subvenciju visina zarade po članu domaćinstva i oni moraju podneti zahtev kako bi im se povlastica odobrila.

U odnosu na broj članova domaćinstva, ukupan mesečni prihod domaćinstva određen prema podacima ministarstva nadležnog za poslove trgovine o vrednosti minimalne potrošačke korpe za tročlano domaćinstvo, može biti najviše:

1) za domaćinstva sa jednim članom do 22.570,98 dinara;

2) za domaćinstva sa dva člana do 35.773,68 dinara;

3) za domaćinstva sa tri člana do 48.976,38 dinara;

4) za domaćinstva sa četiri člana do 62.179,08 dinara;

5) za domaćinstva sa pet članova do 75.381,78 dinara;

6) za domaćinstva sa šest članova do 88.584,48 dinara;

7) za domaćinstva sa više od šest članova za svakog dodatnog člana dodaje se: 13.202,70 dinara.

Ukupna površina stambene jedinice je:

1) za jednočlano domaćinstvo do 40 m2;

2) za dvočlano domaćinstvo do 58 m2;

3) za tročlano domaćinstvo do 66 m2;

4) za četvoročlano domaćinstvo do 74 m2;

5) za petočlano domaćinstvo do 87 m2;

6) za šestočlano i veće domaćinstvo do 96 m2.

Sva domaćinstva pravo na umanjenje računa za struju mogu ostvariti nakon što podnesu zahtev i ispune uslove propisane Uredbom. Rešenje o sticanju statusa energetski ugroženog kupca donosi se sa rokom važenja najduže do kraja kalendarske godine.

Možda Vam se svidi i