Javni izvršitelji i dokumentacija za katastar: Novi zakon olakšava postupak upisa imovine

Od strane Ozon
0 komentar

Javni izvršitelji će dobiti ovlašćenje da pomognu građanima i firmama u rešavanju problema vezanih za stare i nepotpune dokumente prilikom upisa u katastar, prema predloženim izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Ove promene imaju za cilj da olakšaju postupak upisa imovine u katastar nepokretnosti i ubrzaju celokupnu proceduru.

Republički geodetski zavod (RGZ) ističe da nepotpuna dokumentacija predstavlja ozbiljan problem koji usporava postupak upisa imovine. Na sastanku između rukovodstva RGZ-a i Komore javnih izvršitelja, dogovoreno je da izvršitelji mogu proveravati verodostojnost dokumentacije i pružiti pomoć građanima tokom celog procesa upisa u katastar.

Borko Drašković, direktor RGZ-a, ističe da će ove izmene zakona ubrzati postupak i omogućiti građanima da u zakonskom roku upišu svoju imovinu u katastar nepokretnosti. Кomora javnih izvršitelja, pod vođstvom predsednika Bojana Kostića, spremna je da pruži podršku i angažuje svoje kapacitete u rešavanju ovog dugogodišnjeg problema koji pogađa građane i privredu.

Nacrt izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju će uskoro biti dostavljen Ministarstvu pravde. Očekuje se da ove izmene olakšaju proces upisa imovine u katastar, smanje administrativne barijere i obezbede efikasnije rešavanje problema sa dokumentacijom.

Izvor RTS

Možda Vam se svidi i