Izmenjen zakon o podsticajima u poljoprivredi: Subvencije dodeljuju onima koji obradjuju zemlju

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica, Poljoprivreda – Usvojene izmene Zakona o podsticajima u poljoprivredi Republike Srbije uvode nove odredbe o dodeli subvencija, naglašavajući da subvenciju po hektaru zemljišta neće dobijati vlasnici, već poljoprivrednici koji aktivno obrađuju obradive površine.

Prema izmenama zakona, poljoprivrednici koji daju zemlju u zakup su sada dužni da zaključe ugovor sa zakupcem koji aktivno obrađuje tu zemlju, a subvencije pripadaju obrađivaču.

Nove odredbe takođe utvrđuju da poljoprivrednici koji ostvare pravo na subvencije za zemlju koju su dali u zakup, moraju vratiti taj novac sa zateznom kamatom, počevši od dana isplate podsticaja.

Minimalni iznos subvencija za mleko povećan je iznosom sa 10 na 15 dinara po litru, dok je minimalni iznos osnovnih podsticaja po površini biljne proizvodnje povećan sa 6.000 na 12.000 dinara.

Navedeni iznosi se smatraju minimalnim i predviđeno je da od 1. januara 2024. godine subvencije po hektaru iznose 18.000 dinara, a premija za mleko 19 dinara po litru.

Vlada Srbije izdvojila je sredstva u budžetu za poljoprivredu kako bi povećala subvencije za kvalitetna grla, sa 25.000 na 40.000 dinara. Subvencije za krmače su povećane sa 15.000 na 18.000 dinara, za ovce i koze sa 7.000 na 10.000 dinara, dok će subvencije za košnice biti povećane sa 800 na 1.000 dinara.

U okviru budžeta za poljoprivredu Republike Srbije, predviđeno je 105 milijardi dinara, uz dodatnih 14 milijardi dinara obezbeđenih povraćajem za akcize na dizel gorivo od 50 dinara po litru. To ukupno povećava budžet za poljoprivredu na 119 milijardi dinara. Ove mere se primenjuju kako bi se unapredili uslovi za poljoprivrednike i podržao razvoj poljoprivrede u zemlji.

Možda Vam se svidi i