Izgubljena lična karta: Šta se plaća i koliko

Od strane Ozon
0 komentar

U slučaju gubljenja lične karte prijava nestanka se, bez odlaganja, vrši u organizacionoj jedinici MUP-a po mestu svog prebivališta, koja će nestali lični dokument proglasiti nevažećim, odmah nakon izvršene novčane uplate.

Proglašavanje lične karte nevalidnom obaviće se na zvaninčnoj prezentaciji Ministarstva unutrašnjih poslova. Građani su dužni da plate repbuličku administrativnu taksu u iznosu od 900 dinara. Za zamenu lične karte, putem eZakazivanja, taksa iznosi 1,154.80 dinara.

SREMSKA MITROVICA. Ukoliko treba da izvadite novu ličnu kartu ili pasoš, a punoletan ste državljanin Srbije, možete da izbegnete čekanje i zakažete termin online za sebe i do 4 člana Vaše uže porodice. Ako je Vaše dete maloletno, termin zakazujete na svoje ime. Termin se zakazuje do 30 dana unapred. Spisak policijskih stanica u Srbiji gde funkcioniše eZakazivanje možete pogledati na ovom linku.

Na zakazani termin treba da ponesete isteklu ličnu kartu i pasoš, kao i uplaćene takse. Sve detalje, kao i primere uplatnica možete videti ovde za ličnu kartu, a ovde za pasoš.

Jedna bitna informacija u vezi sa plaćanjem unapred – neke ustanove ne primaju uplatnice plaćene preko eBankinga jer nisu overene pečatom, pa je preporuka da uplatite na šalteru u bilo kojoj Pošti ili banci. Dobra strana plaćanja na ovaj način je što Vam nije potreban račun u banci u Srbiji kako biste izvršili ovu uplatu (ako se posle niza godina vraćate u Srbiju i nemate aktivan bankovni račun), već je možete izvršiti gotovinski ili putem kartice strane banke direktno na šalteru. Ukoliko ste već uplatili preko interneta, dovoljno je da u poslovnici Vaše banke odnesete odštampanu potvrdu o uplati i oni će Vam je overiti. Naravno, ovde Vam mogu biti od pomoći i porodica ili prijatelji koji unapred mogu izvršiti uplatu za Vas tako da kada doputujete, zaista nema drugih koraka koje treba da izvršite pre odlaska u policijsku stanicu radi vađenja novih ličnih dokumenata.

  • naknada za obrazac lične karte

uplatilac:  ime, prezime i adresa

svrha:  obrazac lične karte

primalac:  NBS – Zavod za izradu novčanica i kovanog novca

iznos:  928,80

žiro račun:  980-333-07

poziv na broj:  100041150 (poziv na broj za sve opštine u Srbiji)

Primer uplatnice za uplatu naknade za obrazac lične karte

  • naknada za troškove tehničke izrade lične karte

uplatilac:          ime, prezime, adresa i mesto

svrha:   troškovi tehničke izrade lične karte

primalac:          MUP R Srbije

iznos:   226,00

žiro račun:       Svaka policijska uprava ima poseban žiro račun

poziv na broj:  bez poziva na broj i modela

Možda Vam se svidi i

Ostavi komentar