Izbori 2023: Maja Gojković u Sremskoj Mitrovici – Žene ključni pokretači razvoja društva

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Članica Predsedništva Srpske napredne stranke, Maja Gojković, danas je razgovarala s ženama u Sremskoj Mitrovici, ističući njihovu ključnu ulogu u daljem razvoju zemlje i sve veću zastupljenost u politici i donošenju odluka, zahvaljujući dobrim zakonima.

Tokom organizovanog neformalnog druženja, Gojković je istakla važnost razgovora sa ženama iz Sremske Mitrovice, kako sa onima koje žive na selu, tako i s članicama više udruženja posvećenih očuvanju nasleđa i tradicije, te slušala njihove predloge za budućnost grada.

„Zadovoljstvo mi je što sam imala priliku da čujem mišljenja žena o tome šta bi trebalo uraditi u budućnosti, jer to direktno utiče na naš svakodnevni život“, istakla je Gojković.

U svom obraćanju, naglasila je da su žene neizostavna snaga ovog društva. Prema njenim rečima, žene s pravom smatraju da Srbija ide u dobrom pravcu, što svedoče novi putevi, fabrike, obnovljene bolnice, škole i domovi kulture, te sve veća briga o zdravlju žena i finansijska podrška porodicama.
„U proteklom periodu, obišla sam mnogo gradova, opština i sela širom naše zemlje i razgovarala sa brojnim ženama. Smatram da su žene neizmerna snaga Srbije i ključno je da se čuje njihov glas.

Tokom posete gradova u Srbiji, isto kao i u Sremskoj Mitrovici, imala sam priliku da se susretnem sa ženama koje se bave raznovrsnim zanimanjima i bilo je dragoceno čuti njihova iskustva. Jedna od ključnih tema koje smo istakle jeste zdravlje. Sa skoro svakim većim zdravstvenim centrom u Srbiji opremljenim mamografima, naglasak je na važnosti redovnih pregleda za žene. Rano otkrivanje eventualnih oboljenja je od izuzetne važnosti.

„Razgovarala sam s radnim ženama Sremske Mitrovice o našem daljem napretku u unapređenju položaja žena i razvoju ovog dela naše zemlje, uključujući i kulturu“, istakla je Gojković.

Naglasila je da su protekle tri godine obilježene značajnim ulaganjima u obnovu kulturnih institucija širom Srbije. „Preko 100 domova kulture, muzeja, galerija i pozorišta je renovirano i prilagođeno modernim standardima kako bi postali centri kulturnih dešavanja, pružajući građanima bogatstvo kulturnih sadržaja.“

Dodala je važnost fokusa na decentralizaciju kulture i podršku izgradnji i obnovi kulturnih centara širom zemlje. „Sredstva su obezbeđena za rekonstrukciju pozorišta u Sremskoj Mitrovici, a takva ulaganja u kulturu će se nastaviti i u budućnosti“, zaključila je Gojković.

Svaki život je dragocen za Srbiju, a žene su stub društva i porodice. One su u centru pažnje političkog života naše zemlje i donošenja ključnih odluka Vlade Republike Srbije. Uspostavljeni su efikasni zakoni koji su omogućili da se žene osećaju ravnopravno na radnom mestu. Među 500 hiljada novozaposlenih, veliki broj su upravo žene. Njihova želja, vera u sebe i rad su od suštinskog značaja jer im to daje snagu i slobodu.
Gojković je istakla da je sve veća zastupljenost žena u politici i donošenju ključnih odluka rezultat efikasnih zakona, ali i značajnog zalaganja za unapređenje njihove uloge u društvu.
Zahvaljujući izmenama zakona, vođenih inicijativom predsednika države Aleksandra Vučića, zastupljenost žena na izbornim listama sada iznosi 40 posto, dok u Vladi Srbije čak 50 posto žena vodi ključne resore i obavlja odgovorne funkcije. To je rezultat kojim se ponosimo i koji snažno podržavamo.“

Možda Vam se svidi i