Iz Laćarka na prvo misionarsko putovanje

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Novoosnovana Svetosavska omladinska zajednica „Svetog vladike Varnave“ iz Laćarka, u saradnji sa Odborom za versku nastavu Eparhije sremske realizovala je dvodnevno pokloničko i misionarsko putovanje ka svetinjama Eparhije braničevske, manastirima Tumane i Nimnik.


120 saboraca, srednjoškolskog uzrasta i omladine sa svojim veroučiteljima i profesorima, predvođeni protojerejem- stavroforom prof. dr Dragomirom Sandom stiglo je u tumansku svetinju na poklonjenje moštima svetiteljima Jakovu i Zosimu. Svetu arhijerejsku liturgiju služili su episkopi braničevski dr Ignjatije i toplički Petar. Po završenoj Liturgiji i izvrsnoj trpezi, saborci su se uputili ka isposnici Svetog Zosime gde su se upoznali sa podvižnicima sinaitima i rezimirali svoje znanje koje im se plasira na časovima verske nastave u školama, ali i pri parohijskim zajednicama.

Deca su bila smeštena na samoj obali Srebrnog jezera u istoimenom hotelu.
Drugog dana, poklonici su se poklonili grobu Sv. Mučenice Nikoline, novoprojavljene svetiteljke i obitelji nimničkog opštežića, trudom, ljubavlju i blagoslovom neverovatnog čoveka, savršenog delatnika igumana Jeliseja, koji je sa decom razgovarao o temama vezanim za dobrotu, društvene pojave, njihove ambicije ali i probleme današnjice. Molitva za zdravlje svima je bila izuzetno dirljiva, jer su u njoj direktnim prisustvom uzeli učešća mitrovački srednjoškolci, pominjući svoje najbliže za zdravlje, spasenje i upokojene.

Domaći proizvodi, manastirski zoološki vrt, priča o čudesnim isceljenjima decu je ostavila bez daha pronoseći im i neku drugu dimenziju svetinje kao izvora Žive vode- Hrista, kakvu možda do sada nisu imali prilike da spoznaju.
Sigurno je da će ova zajednica nastaviti da baštini u dečijim dušama samo dobro, radost, zdravlje duhovno ali i somatsko; napredak svake vrste, pa i mnoge podvige koji će krasiti čitavo društvo, državu te i grad iz kog dolaze.

Možda Vam se svidi i