Grujičić najavila izmene u radu domova zdravlja

Od strane Ozon
0 komentar

Domovi zdravlja, prema novom modelu rada koji je najavila ministarka zdravlja Danica Grujičić, trebalo bi kompletno da zbrinu 60 do čak 80 odsto svih pacijenata.


Za to će biti neophodna promena organizacije u ovim ustanovama, a ponegde i dodatna obuka kadra, kao i proširivanje kapaciteta dijagnostike i, posebno, laboratorija, pišu Novosti. Na ovom, primarnom nivou, ubuduće bi trebalo da se i rade tumor markeri, analize hormona štitaste žlezde, kardiološka ultrazvučna i holter dijagnostika…

Doktor Aleksandar Stojanović, direktor beogradskog Doma zdravlja Palilula, kaže da je to dobra zamisao i da primarni nivo može da odgovori novom načinu rada.

Činjenica je da će nam neko vreme biti potrebno uhodavanje, naročito sa pacijentima, jer će sada većinu pregleda i drugih zdravstvenih usluga moći da urade u domu zdravlja. Za to će nam biti potrebna dopuna laboratorijske opreme zbog novih analiza. Na odeljenjima interne medicine biće neophodni bolji ultrazvučni aparati, a isto važi i za ginekologiju„, kaže Stojanović za Novosti.

Kada je reč o lekarima i medicinskom osoblju, Stojanović ističe da ih ima dovoljno i da će oni bez problema moći da odgovore novim zahtevima.

Promene na primarnom nivou podržavaju, uglavnom, i ostali od ukupno 158 domoza zdravlja u Srbiji, a efekat bi, prema njihovom mišljenju, bio kompletno zbrinjavanje većeg broja pacijenata nego do sada. Međutim, svi čekaju detaljnija uputstva.

I Dom zdravlja u Jagodini mogao bi da preuzme zbrinjavanje 60 do 80 odsto pacijenata, i da im pruži kompletnu zdravstvenu pomoć. Samo, uz jedan uslov, a to je prema mišljenju direktora Darka Miletića, da se kadrovi opredele kako treba. To znači, adekvatan broj zaposlenih u službama Opšte medicine i Kućnog lečenja.

Trenutno imamo 34 izabrana lekara i 21 prigradsku i seosku ambulantu, koje bi funkcionalno mogle da odgovore na nove zahteve. Međutim, kako je predviđeno da u ambulanti radi po troje ili četvoro lekara, trebalo bi da povećamo njihov broj najmanje za trećinu„, ocenjuje Miletić.

Što se tiče laboratorijske dijagnostike, u Jagodini se već rade tumor markeri, hormoni štitaste žlezde i druge analize. Oprema postoji, jedini problem je što se prilikom jutarnjeg prijema prave redovi, jer u laboratoriju dnevno dođe od 300 do 500 pacijenata.

To bi moglo da se reši zapošljavanjem još pet-šest laboranata.

Ako se ultrazvučna dijagnostika bude radila na primarnom nivou, lekarima će biti potrebna dodatna obuka, jer niko od njih nije radio na ultrazvuku. Biće neophodna i oprema, jer ultrazvuk sada ima samo Opšta bolnica„, dodaje Miletić.

U Kruševcu koji pokriva čak 101 naselje na teritoriji grada i pruža primarnu zdravstvenu zaštitu za 133.686 stanovnika, još rade presek stanja u kadrovskoj strukturi, medicinskoj opremi i potrebama.

Proveravamo kadrove, njihovu obučenost, potrebe, još čekamo pravilnik iz Ministarstva zdravlja, a mi ćemo njima proslediti sve naše potrebe„, navodi direktorka Marina Kostić.

U kruševačkom Domu zdravlja zaposleno je 138 lekara, a među njima 40 specijalista, od toga je 15 pedijatara, šest ginekologa, četiri specijaliste urgentne medicine, kao i tri radiologa. Doktorka Kostić napominje da će se sigurno obezbediti medicinski kadar, kao i da će se potruditi da ispune sve što se od njih bude tražilo.

Prema rečima direktora Doma zdravlja u Užicu koji funkcioniše u okviru tamošnjeg Zdravstvenog centra dr Danijele Marinković, ova organizaciona jedinica može da preuzme zbrinjavanje pacijenata prema najnovijim zahtevima.

Što se tiče laboratorije, potrebno je uvrstiti nove analize u nomenklaturu za primarnu zdravstvenu zaštitu, uz povećanje broja laboranata, kao i obezbeđivanje prostora za ovu namenu, a oprema već postoji. Imamo dva radiologa koji rade sve utrazvučne preglede i još dvoje lekara specijalista opšte medicine imaju završenu obuku za pregled abdomena. Potrebno je obezbediti još jedan aparat i platiti obuku za još lekara„, kaže dr Marinković.

I Požarevljani mogu da prošire svoju laboratorijsku dijagnostiku, ali su im, kažu, potrebni reagensi i oprema. Što se tiče ultrazvučnih pregleda za to im je neophodna dodatna obuka medicinskog kadra. Većina specijalističkih pregleda biće u Domu zdravlja Požarevac, a neke usluge biće pružene i u njegovom ogranku u Kostolcu.

Laboratorijske usluge će biti dostupne uz dodatne reagense i u Vranju, a što se tiče opreme i obučenog kadra, u ovoj oblasti zasada je situacija zadovoljavajuća.

Definitivno će izabrani doktor biti jedan od najvažnijih lekara u zdravstvenom sistemu, i to će biti veliki izazov za naše zdravstvo, naročito za mladi kadar, koji svi priželjkujemo. Problem je nedovoljan broj doktora opšte medicine koji bi se uključili u ovaj proces, a naročito specijalista„, kažu u Vranju.

Izvor: novosti

Možda Vam se svidi i