Greška u testu iz matematike?

Od strane Ozon
0 komentar

Polaganjem testa iz matematike nastavljena je Mala matura 2023 za 66.970 osmaka u Srbiji. Oni su imali dva sata na raspolaganju da reše test, a najviše problema zadali su im poslednjih nekoliko zadataka koji su bili iz oblasti geometrije, piše Euronews Srbija.

Pre polaganja današnjeg testa direktorima škola je stiglo uputstvo koje se ticalo greške u 17. zadatku na testu. Zbog toga im je stigla instrukcija da se sugeriše učenicima da dopišu nulu na tom zadatku.

Takođe, iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja nam je potvrđeno da su zbog greške u 17. zadatku poslali sugestiju da u njemu deca dopišu „0“, „da se ne bi dogodilo da neko dete bude zbunjeno“. Kako saznajemo, reč je o zadatku koji je u sebi sadržao datum, a u tom datumu je bila izostavljena nula ispred oznake meseca koja je bila bitna za zadatak. 

Kada je reč o samom testu, osmaci su reporterki Euronews Srbija rekli da im je najteža bila geometrija, a konkretno poslednji 20. zadatak, iako su se poslenjih nekoliko zadataka ticali upravo te oblasti. 

Kako su rekli, najlakše je bilo prvih nekoliko zadataka koji su bili osnovnog nivoa i gde su se tražile jednostavne računice.

Prema rečima dece koja su polagala test, samo tri zadataka su bila „na dopunjavanj“, dok su svi ostali zadaci bili „na zaokruživanje“, odnosno, u njima je bilo potrebnod a se obeleži jedan tačan odgovor od više ponuđenih.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 25. juna do 8 sati, a đaci ih mogu pogledati u matičnoj školi ili preko portala Moja srednja škola. Za prigovore učenika na preliminarne rezultate rezervisani su 25. i 26. jun. Elektronskim putem se prigovori mogu poslati 25. juna, a dan kasnije mogu se predati u matičnoj školi.

Konačni rezultati male mature biće objavljeni 28. juna, a 29. i 30. juna popunjavaju se liste želja (elektronski ili neposredno u školi). Konačni rezultati raspodele po školama biće objavljeni 3. jula. Đaci koji ne uspeju da dođu do mesta u srednjoj školi, imaće šansu u drugom krugu, koji počinje odmah po objavljivanju rasporeda učenika u prvom krugu, dok će treći upisni krug biti 24. i 25. avgusta.

Izvor Euronews Srbija

Možda Vam se svidi i