Od licidera do akademika

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Žitni trg u Sremskoj Mitrovici mesto je gde istorija kao da oživljava, a sa svojim okolnim zgradama podseća na bajku bez kraja. Žitni trg je upamćen u istoriji kao jedan od najstarijih gradskih delova i mesto gdje je nekada bila Žitna pijaca.

Žitna pijaca otkrivena je 70-ih godina prošlog veka tokom radova u samom centru Sremske Mitrovice. Ovaj nekada trouglasti trg nadomak Save, bio je zanatska četvrt iz četvrtog veka. U jednom objektu nađena je i staklarska peć, ali je na žalost arheologa, bila je toliko uništena da je morala da se skloni.

Grad Sremska Mitrovica, poznat je po prelepim građevinama, a mnoge od njih se nalaze u srcu Sremske Mitrovice, u okolini Žitnog tga. Nekada su vlasnici ovih kuća bili bogati trgovci. Jedna od takvih kuća je i kuća porodice Krstonošić.

Žitni trg u Sremskoj Mitrovici je mesto koje podseća na ime poznate mitrovačke porodice Krstonošić.

Poneko i prođe pored predivnih kuća koje se nalaze u okolini trga, ali malo ko zna gde je živela porodica koja je pisala istoriju grada. Porodica Krstonošić je bila ugledna građanska porodica, sa velikim brojem uglednih prijatelja širom sveta.

Porodica Krstonošić je živela u kući na Žitnom trgu, na broju 5.

Krstonošići su bili ugledni trgovci, koji si u doba Austrougarske završili visoke trgovačke akademije u Beču i tada osnovali svoju trgovinu metalnom robom.

Ova porodica je postala poznata po trgovini oružjem, ali to nije bio prvi zanat kojim se ova porodica bavila.  Krstonošići su se prvo bavili liciderskim zanatom ali s obzirom da su vremenom shvatili da je tržište više tražilo metal, oni  su odlučili da se bave unosnijim poslom, te su otvorili gvožđaru.

Prodavali su sve što je bilo potrebno seljacima, građanstvu kao i svima ostalima koji su bili u Sremskoj Mitrovici ili su dolazili u nju.

Njihova trgovina razvijala se do te mere da je preko tri generacije kroz svoj rad, od jedne stare jednospratne i niske kuće došli do ogromne palate koju su svojim radom stekli i zaradili, a ona i dan danas ovde stoji i podseća na to vreme.

Porodica Krstonošić je na brojnim sajmovima na kojim su izlagali robu i prodavali, dobijala pohvale i priznanja za rad. Posao se do te mere razvio, da su snadbevali su čitavu Austrougarsku monarhiju ali najviše za tržište Srema.

Krstonošići su za vreme Prvog srpskog ustanka,  trgovali i sa Karađorđem, isporukom topova i municije za ustanike. Priču o ovoj porodici  zabeležio je i naš čuveni Mačvanski spisatelj Janko Veselinović.

Porodica Krstonošić kroz generacije je imala decu ženskog roda, one su se udavale, pa je zbog toga ovo prezime u Sremskoj Mitrovici nestalo, u  Sremskoj Mitrovici nema više Krstonošića. Međutim potomaka ima, koji pamte poreklo ove porodice. Jedna od potomaka je Jelka Krstonošić, profesor, koja se udala za gospodina Cvetkovića.

Porodica Cvetković nastavlja puteve ove porodice i zahvaljujući njima Krstonošići su stigli od licidera do akademika.

Mladen Cvetković bio je najpre sveštenik, a potom pravnik, a Jelka (rođ. Krstonošić), je vodila privatnu gvožđarsku radnju, na Žit­nom trgu, kasnije je predavala istoriju u mitrovačkim školma. Porodica Cvetković ima tri doktora nauka, oni su doktorirali na Elektrotehničkom fakultetu. Jedan od braće, Dragoš Cvetković , uradio je teoriju grafova koju je dokazao i koja je priznata u Evropi a i svetu.

Dragoš Cvetković jedan je od najčuvenijih srpskih matematičara i naučnika svetskog glasa i renomea. Njegova doktorska teza, prevedena na engleski jezik u skraćenoj formi, privukla je dosta pažnje. Ovaj rad, naročito u dopunjenoj verziji, čak i danas služi kao izvor informacija mnogim istraživačima iz raznih oblasti.

Njegov mlađi brat, elektro inženjer Srđan je bio vrstan šahista, član reprezentacije Jugoslavije, pobeđivao je mnoge poznate velemajstore a počeo je u šahovskom klubu Srem.

Najmlađi brat Ljubomir je bio profesor i predavač, saradnik Instituta u Beogradu.

Možda Vam se svidi i