Građani keš kreditima podmiruju svakodnevne potrebe

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Građani Srbije dugovali su bankama 1.433,5 milijardi dinara (12,2 milijarde evra) po osnovu kredita na kraju marta ove godine, što je za 2,8 milijardi dinara više nego u februaru ove godine. Stanovništvo najviše duguje za keš kredite (gotovinske) 663,6 milijardi dinara, zatim za stambene kredite 631,3 milijarde dinara, pokazuju podaci Udruženja banaka Srbije.

U ukupnim zajmovima stanovništvu učešće stambenih kredita iznosilo je 44 odsto na kraju marta ove godine.

Prema podacima Kreditnog biroa, broj korisnika kredita u docnji iznosio je 161.502, piše Novaekonomija.rs.

Učešće docnje po osnovu dozvoljenog minusa (prekoračenja) na tekućem računu nije povećano u odnosu na februar već je blago niže i iznosilo je 10,2 odsto na kraju marta.

Privreda je na kraju marta dugovala bankama 1.824 milijarde dinara.

Broj lizing ugovora na kraju marta iznosio je 5.440 i blago je povećan u odnosu na februar kad je iznosio 5.426. Prosečan dug po lizing ugovorima građana iznosi 1,8 miliona dinara.

Keš krediti su neophodni u nekim posebnim okolnostima, kada planirate da promenite nešto od nameštaja ili da renovirate nešto u stanu, i to je ponekad „dobra pozajmica“. Međutim, standard većine građana je takav da su prinuđeni da koriste keš kredite kako bi podmirili svakodnevne potrebe, rekao je za Novu ekonomiju Veroljub Dugalić, profesor u penziji Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu.

– Mi smo došli u situaciju da se keš kreditima kupuje ono što je svakodnevna potreba, to je veoma loša situacija. Ako nemate drugi način da preživite, onda ste prinuđeni da uzimate keš kredit, iako to sada nije tako povoljno – izjavio je Dugalić.

Izvor: Novaekonomija.rs

Možda Vam se svidi i