Godine prolaze, a Vasina priča ne odlazi u zaborav

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Ovog meseca se navršava devet godina od smrti sremskomitrovačkog Ginis rekordera. 

Ginisov rekorder u dobrovoljnom davanju krvi Vasa Kasapski (74) preminuo je 24. novembra u Sremskoj Mitrovici, a sahranjen je na groblju u Jasku.

Iako su neki od njegovih prijatelja preminuli a njegova omiljena kafana zatvorena, mnogi ga se sećaju, i to samo po dobrom jer je osim što je jedan od Ginisovih rekordera, kako kažu bio i zanimljiv, veliki boem i dobar drug.

“Sećam se Vase i njegovih zanimljivih priča koje je pričao u kafani u Vodnoj ulici gde smo svi rado dolazili i slušali Vasu. Često je znao da udje i da kaže, piće za celu kafanu, uvek je bio nasmejan i u našu malu kafanu uvek doneo dobro raspoloženje i mnogo smeha. A kada je pričao o svom, ja bih rekao pasioniranom davanju krvi, bilo je tu i “smešnih” situacija. On je znao da uradi svakakve cake, koliko znam, prečesto je davao krv pa je zbog svoje želje da pomogne odlazio za Beograd, Banjaluku, Bjeljinu, pa mu se desi da ga u nekom gradu odbiju jer je već dao krv, ne znam na koji način je on imao preko 30 knjižica dobrovoljnih davalaca krvi, pa svejedno ode u Bosnu sa drugom, da krv negde u Sremu, sa trećom u Beogradu itd. Ovde se znalo pričati da je Vasa svakog dana pio goveđu krv, možda je to tačno, možda opet i nije a ono što ja znam, jeste, da je Vasa davao krv prečesto i da je bio veliki humanitarac.” govori jedan od njegovih poznanika Zlatko.

On dodaje da je nedavno prolazio ulicom u naselju kraj Save i da je video da se jedna od ulica zove Vasa Kasapski.
“Kada sam to video bio sam mnogo srećan, vratila su se sećanja i posle nekoliko godina od zatvaranja “naše” kafane, našli smo se prijatelji i ja koji smo poznavali Vasu i do duboko u noć prepričavali ponovo Vasine priče. Vasa je stvarno bio ljudina.”

Lokalna samouprava Grada Sremska Mitrovica prihvatila je 2017. godine inicijativu grupe građana da jedna od ulica naselja u Sremskoj Mitrovici dobije ime ovakvog humanitarca. Vrlo brzo je ulica dobila ime VASE KASAPSKOG.

Inicijativa za dobijanje imena ulice po Vasi Kasapskom potekla je iz Crvenog krsta.

Zaposleni u  Crvenom krstu veoma dobro pamte Vasu Kasapskog. Samo po dobrom. A Vasa je za Crveni krst napisao i pesmu.

Ko je bio Vasa Kasapski?

Vasa Kasapski je prvi put dao krv 1957. godine kada je njegovoj bolesnoj majci bila preko potrebna. Nakon toga dao je krv 365 puta, što je više od 150 litara.

Za svoje davnaje krvi dobio je brojna priznanja za svoju humanitarnu misiju. Bio je mesar po profesiji, a 1996. godine je ušao u Ginisovu knjigu rekorda po broju davanja krvi.

Njegova krvna grupa bila je AB pozitivna koje je inače i najređa krvna grupa, koju ima veoma mali broj svetske populacije.

Šampion plemenitosti Vasa Kasapski, punih 50 godina davao je krv, češće nego što je to zdravstvena struka propisala.

Osim ulaska u Ginisovu knjigu rekorda po broju davanja krvi, Vasa Kasapski je dobijao mnoge nagrade, srebrnu i zlatnu plaketu, razne zahvalnice, a dobio je i prestižnu Novembarsku nagradu. I pored svega toga, živeo je skromno i jedini cilj mu je bio da pomogne i spasi što više ljudskih života.

Mnogi ljudi su njegovi večni dužnici, a on nikada nije uzimao poklone zahvalnih ljudi, kažu da je smatrao, da je samo “hvala” dovoljna nagrada za njegovu humanost.

Možda Vam se svidi i