FOTO Hipodrom „Nekad i sad“

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Grad Sirmijum, na mestu gde se danas nalazi Sremska Mitrovica, bio je jedna od prestonica rimskog carstva i spadao je u najveće metropole svog vremena.

Antička istorija Sirmijuma obuhvata vreme od oko šest vekova, prateći sjaj i padove “najmoćnije imperije sveta”.

Sirmium

U IV veku Sirmijum je već imao potpuno oblikovanu fizionomiju raskošne prestonice. U centru grada nalazio se prostrani trg – forum okružen javnim i upravnim zgradama. U blizini je dominirao carski dvor sa bazilikom i gradskom većnicom, kovnicom novca, žitnicom, kupatilima i hramovima. Okolo su bile mnogobrojne palate ukrašene kamenim fasadama, mozaicima i freskama, zatim radionice i livnice metala i stakla, raznovrsne prodavnice i tržnice. Sirmijum je imao pozorište, amfiteatar i veliki hipodrom uz carsku palatu. U Njegovoj areni davali su predstave čuveni gladijatori, a u Njegovom pozorištu gostovali su i glumci iz Grčke.

Ispod današnje Sremske Mitrovice, nalazi se jedini neiskopani rimski hipodrom na svetu, sagrađen početkom 4. veka carskim ukazom cara Konstantina. Ogromna građevina dužine oko 450-500m i širine 150m nalazi se u ostacima oko 4m ispod nivoa današnje Mitrovice. Sirmijumski hipodrom smatra se najvećom građevinom rimske antičke arhitekture van Italije.

Smatra se da je najveća građevina rimski hipodrom, poznatiji kao „Circus Maximus“, sagrađen u vreme vladavine imperatora Kaligule. „Circus Maximus“ je imao impozantne dimenzije, 527 metara dužine, 100 metara širine, a primao je oko sto hiljada gledalaca.

Tokom arheoliških ispitianja pronađeni su dokazi o čuvenom hipodromu, pronađeni su delovi gledališta, trkačke staze i centralne spine ukrašene egipatskim obeliskom, koji je otkriven 1939. godine. Utvrđeno je da građevina datira iz 313. godine naše ere, za vreme imperatora Licinija

Sam hipodrom bio je toliko visok da je jedan deo njegovog spoljnog zida služio i kao gradski bedem. Koliko je to bilo svedoče nam i podaci da je sirmijumski bedem bio visok od 12 do 17 metara.

Tragovi postojanja sirmijumskog trkališta su vidljivi i danas, pošto su delovi rezbarene kamene ograde ugrađeni kao dekoracija na mnogim javnim zgradama u Sremskoj Mitrovici. Iako se sam hipodrom nalazi još pod zemljom, nešto severnije od ostataka carske palate koji su konzervirani i prezentovani javnosti.

Jedini neiskopan rimski hipodrom, nalazi se ispod ulica Sremske Mitrovice, a danas popularan i poznat, ne samo u Sremskoj Mitrovici već i šire, a nekoliko decenija u nazad, na ulazu u grad, sa auto-puta, ili iz pravca Fruške gore,  danas, postoji Gradski hipodrom.

Tradicija ljubavi prema konjima u Sremskoj Mitrovici, čini se, nikada nije ni prestala. Uzgoj konjskih rasa u Sremskoj Mitrovici traje preko 120 godina, nekada je ovde postojala konjska štala za uzgoj najboljih grla za rad i vojsku.

Ergela “Proleće” zvanično je osnovana 1. januara 1977. Hipodrom je izgrađen sedam godina kasnije,  1984 godine, na 14 hektara zemljišta.

Prva konjička trka održana je 2. avgusta 1985.

Na Hipodromu u Sremskoj Mitrovici, više puta je bila otvarana škola jahanja. Krajem osamdesetih spletom raznih okolnosti članovi škole jahanja su imali sreću da ih trenira prvak Balkana u to vreme poznati Sreten Projević-Proja.

2015. godine, nakon nekoliko godina bey održavanja tka na mitrovačkom Hipodromu, priprema se održavanje trka konja na mitrovačkom hipodromu.

Te godine, uređenje Hipodroma Sremska Mitrovica već je u toku i to od strane Kazneno popravnog zavoda.

Pored uređenja hipodroma, nadu da će se konjički sport ponovo vratiti u Sremsku Mitrovicu daje i činjenica da je tada formiran i Konjički klub „Srem“.

2015. godine na inicijativu sadašnjeg upravnika  Kazneno popravnog zavoda, Aleksandra Alimpića otvorena škola jahanja.

Ono što je vrlo imeresantno, dosta starih članova iz prethodno zatvaranih, pa otvaranih škola su pritekla u pomoć. Najahivanje konja, spremanje za školu, „nekim novim klincima“ u pomoć su pritekli stari članovi: Bojan Smajić, Igor Pešić, Ković Stevica kao i Radoslav Lazanski.

Danas uz školu jahanja koja ima grupne i individualne treninge za decu i odrasle, na hipodromu Sremska Mitrovica, izgrađena je nova štala, kafić fontana i zatvorena hala za treninge. Poslednjih godina na hipodromu su se odvijale razne manifestacije gde je K.K Srem bio ili domaćin ili organizator.

  •  Počeli smo sa Oldtajmer skupom preko promocija škole jahanja K.K Srem, fijakerijada pa do snimanja raznih emisija i organizovanja konjičkih galopskih trka svake godine.
  • Bili smo deo hrvatskog dokumentarca gde je poznati glumac Boris Veličan  sa našom decom jahao hipodromom. On je snimao dokumentarni film “Konjima do Crnog Mora”.

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Sremska Mitrovica – Gradska uprava za kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

Možda Vam se svidi i