Festival besedništva osuđenih lica: Neka se čuje i druga strana

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Sremska Mitrovica će 19. oktobra ugostiti sedmi po redu Festival besedništva osuđenih lica pod nazivom „Audiatur et altera pars“ – „Neka se čuje i druga strana.“ Ovaj festival se organizuje na republičkom nivou u saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije i Ustanovom za negovanje kulture „Srem“ iz Sremske Mitrovice, kao deo šireg Festivala besedništva „Sirmium lux verbi“ – „Sirmijum svetlost reči.“

Osuđenici iz različitih zatvorskih ustanova takmiče se u dve kategorije:

  1. Autorska beseda: Besednik tumači poruku besede čiji je autor.
  2. Interpretacija: Besednik tumači poruku drugog autora.

Na ovogodišnji sedmi Festival besedništva prijavilo se devet zatvorskih ustanova, sa ukupno 17 takmičara. Ovo takmičenje ne samo da pruža priliku osuđenicima da pokažu svoj kreativni i verbalni talenat, već takođe promoviše resocijalizaciju osuđenih lica kroz umetnost i komunikaciju.

U okviru Festivala, 18. oktobra će biti održana izložba slika likovne sekcije osuđenih lica, štićenika Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici. Takođe, planiran je turnir u šahu i tribina na kojoj će se razgovarati o resocijalizaciji osuđenih lica, s posebnim osvrtom na resocijalizaciju pomoću pasa i konja. Ovo ukazuje na važnost tretmana osuđenih lica u cilju njihove reintegracije u društvo.

Festival takođe omogućava posetiocima da vide izložbenu postavku „ZAPEČAĆENE SUDBINE“ u hotelu „Srem.“ Ova postavka ima temu „Istorijska uloga mitrovačke kaznione i stradanje Srba tokom dva svetska rata“ i osvetljava istorijske aspekte ovog regiona.

Ovaj Festival besedništva osuđenih lica ima za cilj promociju kulture, kreativnosti i resocijalizacije, ukazujući na važnost davanja glasa svim društvenim grupama, uključujući i one koji su u sistemu krivičnih sankcija.

Možda Vam se svidi i