Dobra vest za zadužene u dinarima

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od šest odsto, saopštila je NBS.

Na nepromenjenim nivoima su zadržane i kamatne stope na depozitne (4,75 odsto) i kreditne olakšice (7,25 odsto).

Ovakva odluka Izvršnog odbora, kako je saopšteno, u skladu je s očekivanjem da će inflatorni pritisci početi da se smanjuju narednih meseci, osetnije od polovine ove godine.
NBS zadržava mogućnost da nastavi pooštravanje monetarnih uslova ukoliko to bude potrebno, odnosno ukoliko kretanja u domaćem i međunarodnom okruženju to budu zahtevala.

„Odluka Izvršnog odbora o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou doneta je u uslovima postepenog slabljenja troškovnih pritisaka iz međunarodnog okruženja i rešavanja problema u globalnim lancima snabdevanja. Cene na svetskim tržištima energenata takođe su smanjene, pre svega cene električne energije i prirodnog gasa. To će oslabiti troškovne pritiske na globalnom nivou, što bi trebalo da doprinese i usporavanju domaće inflacije u narednom periodu“, istakla je centralna banka.

Prema oceni Izvršnog odbora opreznost monetarne politike neophodna i dalje zbog rizika – geopolitičkih tenzija, kao i dinamike cena primarnih proizvoda i energenata i njihove buduće raspoloživosti.

Ukazano je na neizvesnost i usled još relativno visoke bazne inflacije u mnogim zemljama, čemu doprinose faktori s tržišta rada, kao i u pogledu budućih odluka monetarnih politika vodećih centralnih banaka, a time i uslova na međunarodnom finansijskom tržištu i uticaja na tokove kapitala prema zemljama u usponu.

„Zbog toga je moguće da period povišenih kamatnih stopa potraje nešto duže od prethodno očekivanog“, navela je NBS.

Možda Vam se svidi i