„Dani Nikole Tesle 2023“. Postavlja se skulptura Nikole Tesle u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA.  Teslina naučna fondacija iz Sjedinjenih Država i Srbije (TNF) organizovaće manifestaciju Dani Nikole Tesle 2023. od 8. do 11. jula na različitim lokacijama u Srbiji, saopšteno je iz fondacije.

Manifestacija će se održati u Beogradu, na Kolarčevom narodnom univerzitetu, Tehničkoj školi „Nikola Tesla” u Sremskoj Mitrovici i Naučnom parku u Šapcu.

Naučna fondacija Tesla organizuje ovakve događaje od 2010. godine u Sjedinjenim Američkim Državama i od 2013. godine u Srbiji.

Ove godine ćemo otkriti dve nove skulpture Nikole Tesle, jednu u školi u Sremskoj Mitrovici, a drugu u Naučnom parku u Šapcu. Skulptura u Sremskoj Mitrovici je poklon Radovana Ždrale. Biće trajno postavljena na postamentu u hodniku Tehničke škole. Skulptura u Šapcu je poklon TNF-a, a izradio ju je akademski vajar Bojan Mikulić, rekli su iz fondacije.

U manastiru Šišatovac će biti služen parastos Teslinom stricu Petroniju Trbojeviću, koji je imao čvrstu vezu sa fruškogorskim manastirom Šišatovac, gde je i sahranjen. Pored toga, u manastiru Petkovica biće služen pomen Teslinoj majci Georgini Đuki.

Organizovanjem ovog događaja na više lokacija širom Srbije, Tesla naučna fondacija ima za cilj da angažuje široku publiku i promoviše svest o Teslinom životu i dostignućima. Učesnici će imati priliku da prisustvuju predavanjima, izložbama i demonstracijama vezanim za Teslin rad i istraže uticaj njegovih pronalazaka na savremeno društvo.

Fruškogorske lepote. Manastir Šišatovac (Video) – Ozon Media

Možda Vam se svidi i