Danas je Usekovanje glave Jovana Krstitelja

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Ovaj dan je posebno važan za hrišćane, a post je jednodnevan – ali, veoma strog. Ako pojedete nešto crveno, teško vama…

Na današnji dan sećamo se Svetog Jovana Krstitelja, velikog propovednika i prethodnika Isusa Hrista. Iako je dan posvećen proslavljanju sveca, sećamo se i njegovog mučeničkog stradanja – zato se podrazumeva jedan od najstrožih postova u pravoslavnom kalendaru.

Smrt Jovana Krstitelja

Tadašnji vladar Galileje Irod Antipa je oterao svoju zakonitu suprugu, a sebi za ljubavnicu doveo ženu svog brata Filipa – Irodijadu. Jovan je bio jedini koji je ustao protiv takvog carevog greha, zbog čega je ubrzo i bačen u tamnicu.

Irodijada posebno nije volela Jovana i po legendi je upravo ona i kriva za njegovu smrt. Irodijadina ćerka je, prema legendi, na proslavi rođendana Iroda Antipe, izvela ples koji se caru mnogo dopao. Tada joj je on ponudio da poželi od njega šta god hoće i biće joj ispunjeno. Na Irodijadin nagovor, poželela je glavu Svetog Jovana Krstitelja. I, dobila je.

Telo sveca su njegovi učenici sahranili u Palestini, a glavu je Irodijada zakopala u svom dvorcu.

Običaji

Zbog strašnog stradanja velikog proroka na ovaj dan se strogo posti, pa neki hrišćani ne jedu i ne piju ništa do večeri. Takođe, nikako se ne treba jesti i piti ništa što je crvene boje – jer, podseća na nasilno prolivenu krv Svetog Jovana Krstitelja.

Tako su roditelji po selima branili deci da jedu breskve, paradajz, pa i jabuke zbog crvenkastih nijansi kore. Slali su ih da skupljaju lekovite biljke, a svi ukućani su izbegavali bilo kakvu vrstu težeg rada.

Nož se, takođe, nikako ne uzima u ruke, jer podseća na nasilje.

Izvor: Blic

Možda Vam se svidi i