Da li znate ko je najpoznatiji svetski poznavalac istorije Sirmiuma?

Od strane Ozon
2 komentari

SREMSKA MITROVICA. 8. marta 1930. godine rođen je Petar Milošević, najpoznatiji svetski poznavalac istorije Sirmiuma, koji je živeo u Sremskoj Mitrovici.

Završio je klasičnu arheologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde je i doktorirao 1978. godine sa tezom o sirmijumskim nekropolama, a potom stekao i zvanje naučnog saradnika Arheološkog instituta SANU.

U svom naučnom radu najviše se ispoljio proučavajući arheologiju i istoriju antičkog Sirmiuma i rimsku kulturu u Sremu, ali i na široj teritoriji Srbije i Jugoslavije.

Napisao je preko 70 studija i naučnih priloga, koji su objavljeni u stručnim jugoslovenskim i inostranim časopisima, oko 140 popularnih radova, knjiga i publikacija, kao i više od 700 zapaženih novinskih članaka i feljtona.

Autor je, takođe, nekoliko scenarija za dokumentarne filmove. Dobitnik je više jugoslovenskih priznanja za svoj naučni rad i popularizaciju antičke kulture na našem prostoru.

Od strane naučnika i stručnjaka nazvan je „ocem istorije Srema“. Uvršćen je u knjigu 1000 najznamenitijih naučnika XX veka od strane američkog bibliografskog zavoda.

Preminuo je juna meseca 2002. u svom rodnom gradu, kojem je posvetio ceo svoj život i radni vek. U smrt je otišao onako kako je živeo i stvarao. Tiho i usamljenički.

U centralnom gradskom parku u Sremskoj Mitrovici postavljena je bista sa njegovim likom.

Petar Milošević
Petar Milošević

Stalnu postavku Muzeja Srema, dizajnirao je najpopularniji arheolog Sremske Mitrovice Petar Milošević.

Kroz vekove Sirmiuma – Petar Milošević/Radomir Prica

Tekst je objavljen u sklopu projekta “ Kultura je neograničena- Osnaživanje Mitrovačke umetničke scene” koji je sufinansiran iz budžeta Grada Sremska Mitrovica – Gradska uprava za obrazovanje,kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda Vam se svidi i

2 komentari

Bob 06.10.2021. - 3:28 pm

Učini mi se Jusa .

slobodan 06.10.2021. - 3:44 pm

„Muzej Srema Petar Milošević “

tako bi mogli da mu se odužimo bar malo

Komentari su zatvoreni.