Da li vam je potreban neki od aparata za prečišćavanje vazduha?

Od strane Ozon
0 komentar

Znate li koja je svrha jonizacije vazduha, ili njegovog prečišćavanja?

Verovatno ste u prodavnicama već nailazili na različite uređaje za čišćenje, vlaženje ili jonizaciju vazduha, ali možda niste sigurni da li bi vam jedan takav bio od koristi. Naš članak vam donosi upravo odgovore na najčešće postavljana pitanja u vezi svežeg vazduha u životnom prostoru.

Fotografija: Unsplash

Ukoliko planirate nabavku jednog od uređaja za poboljšanje kvaliteta vazduha u vašem domu, sigurni smo da ćete biti u dilemi – koji izabrati. Na tržištu su prisutni brojni modeli čistača vazduha, ovlaživača, odvlaživača i jonizatora, koje možete pogledati OVDE, tako da bi imalo smisla odlučiti se za onaj koji bi vama, i vašoj porodici, doneo naveću dobrobit.

Najpopularniji aparati za svež vazduh u zatvorenom prostoru

Čistači vazduha se, manje ili više, uspešno bore sa mnogim alergenima, polenom, buđi, kućnom prašinom i mnogim drugim štetnim česticama u okruženju. 

Najpopularniji su sledeći uređaji:

• Čistači vazduha – mogu biti korisni za zdravlje alergičara, astmatičara i ljudi koji žive u oblastima sa visokim zagađenjem finom prašinom. Njih često poistovećuju sa ovlaživačima i jonizatorima, ali je njihova funkcionalnost veoma različita.Čistači vazduha koriste filtere, mehanički prečišćavaju vazduh, i u tome su vrlo efikasni, čak do najsitnijih štetnih čestica.

• Ovlaživači vazduha – vlaže i „peru“ vazduh vodom, i na taj način smanjuju njegovo zagađenje. Postoje i kombinovani uređaji, gde su čistač i ovlaživač vazduha u jednom. Ovi aparati rade mehanički, koristeći tank sa vodom, koji treba redovno čistiti. Ovlaživači su srednje efikasni, sa smanjenim dejstvom protiv bakterija, fine prašine i mirisa. Takođe su i nešto bučniji od ostalih. Posebno su korisni zimi, u zagrejanim prostorijama, za održavanje zdrave vlažnosti vazduha.

• Jonizatori – spadaju u hemijska sredstva za prečišćavanje vazduha, u kojima joni vezuju zagađivače. Uređaj stvara negativno naelektrisane jone, koji privlače pozitivno naelektrisane zagađivače u vazduhu. Formiraju se teški molekuli, koji tonu na dno, ili se lepe za metalnu ploču u jonizatoru. Međutim, alergičari mogu burno reagovati na nusproizvod jonizacije – ozon, a nije preporučljiv ni u domaćinstvima pušača. Upravo ozon razbija molekule mirisa i ubija bakterije, ali u prevelikoj koncentraciji može da iritira sluzokožu i izaziva glavobolju. Ne koriste filtere i visoko su efikasni. Takođe se ne preporučuju za životinjsku dlaku.

Fotografija: Pixabay

Najkvalitetniji čistači vazduha imaju ugrađenevisokoefikasne HEPA filtere. Ovi filteri su podeljeni u klase od 1 do 17, u zavisnosti od njihove efikasnosti. Filteri klase H13 uklanjaju više od 99,95 procenata čestica iz vazduha, većih od 0,1 mikrona. HEPA čistači vazduhasu korisni u svakom domaćinstvu sa povećanim zagađenjem. Mogu ukloniti većinu štetnih čestica, i rade bez ikakvih štetnih hemikalija. Mnogi uređaji sa HEPA filterima takođe imaju ugrađene slojeve sa aktivnim ugljem, koji eliminišu neprijatne mirise i gasove. Ove filtere morate redovno čistiti, i menjati na najviše šest meseci.

Da li čistači vazduha pomažu protiv virusa i bakterija?

Dok se prečnik najčešćih bakterija kreće od 0,5 do 7 mikrometara, virusi su u proseku stotinu puta manji. Dakle, čak i najefikasniji prečistači vazduha sa sistemom HEPA filtera,nisu ubojiti protiv patogena, iako mogu donekle smanjiti koncentraciju virusa u vazduhu. Efekat uređaja za prečišćavanje vazduha ograničen je na bakterije, mada i pojedine od njih uspešno prođu kroz filtere.

Verovatno se pitate koliko prečišćavanje vazduha pomaže u širenju korone – može imati primenu samo kao dodatna mera. U te svrhe stručnjaci preporučuju jake uređaje sa predfilterima i HEPA filterima, najmanje klase H13. Ova klasa mora biti zagarantovana na svim nivoima performansi. Pored toga, potreban je i trostruki protok vazduha na sat, u odnosu na zapreminu vašeg prostora. Ove podatke ćete pronaći u specifikaciji proizvođača, izražene u kubnim metrima na sat. Vodite računa da prečišćavanje vazduha ni u kom slučaju ne može zameniti osnovne metode, kao što su dezinfekcija i redovna, pravilna ventilacija.

Ukoliko smatrate da bi jedan od navedenih uređaja za čišćenje vazduha bio koristan u vašem domu, nemojte oklevati da ga nabavite.Online-prodaja takođe nudi veliki broj modela, po pristupačnim cenama.

Možda Vam se svidi i