Cene kvadrata za porez. Stvar prestiža živeti u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
1 komentar

SREMSKA MITROVICA. Cena kvadrata postala je stvar prestiža, prema statistikama, građevinska delatnost u Sremskoj Mitrovici svakim danom beleži sve veći rast, a cene stanova svakodnevno rastu bez obzira na trenutnu situaciju. Cene nekretnina idu na gore bez obzira na to što je ponuda nekretnina u Sremskoj Mitrovici poslednjih godina porasla i u novogradnji i u starogradnji, a poznato je da se naročito u poslednje vreme u našem gradu zidaju stambene višespratnice.

U Sremskoj Mitrovivi su utvrđene četiri zone za utvrđivanje poreza na imovinu, u zavisnosti od komunalne opremljenosti i opremljenosti javnim objektima, saobraćajnoj povezanosti sa centralnim delovima grada, odnosno sa radnim zonama i drugim sadržajima u naselju, i to: prva zona (grad), druga zona (grad), treća zona (grad) i četvrta zona seoska
područja na teritoriji grada Sremska Mitrovica i područja izvan naseljenog mesta, s tim što je prva zona utvrđena kao najopremljenija zona.
Prosečne cene kvadratnog metra nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2023. godinu na teritoriji grada Sremska Mitrovica iznose:

Zakonom o porezima na imovinu, određeno je da se prosečna cena kvadratnog metra odgovarajuće nepokretnosti utvrđuje tako što se izračunava matematički prosek cene kvadrata iz minimum tri prometa u zoni za koju se utvrđuje u periodu od prvih devet meseci godine koja prethodi godini za koju se obavlja utvrđivanje.

Kako je porasla cena kvadrata u prodaji, ove godine su nas dočekale i nove cene kvadrata za porez. Sremska Mitrovica prednjači u Srbiji, kada je u pitanju porez na imovinu.

Porez na imovinu za 2022.god. u 1.zoni za stanove je iznosio 97.235,00 din. tako da je za 2023. godinu veći za čak 34%.
Na osnovu zakona o porezima na imovinu, prosečnu cenu pripadajuće nepokretnosti po zonama na teritoriji jedinice lokalne samouprave utvrđuje svaka jedinica lokalne samouprave aktom nadležnog organa, na osnovu cena ostvarenih u prometu uz naknadu odgovarajuće nepokretnosti imovine po zonama, u periodu od 1. oktobra godine koja prethodi tekućoj godini do 30. septembra tekuće godine.


Sremska Mitrovica ima najveći porez iako ima sličnu cenu nekretnina u odnosu na ostale gradove sa spiska.

Cela situacija na tržištu nekretnina je poprilično neobična, jer su cene nekretnina sve skuplje. Ako se pitate kako to da su onda cene nekretnina uvećane, jednostavno zato jer su znatno uvećane cene kvadrata na najluksuznijim lokacijama, kojih inače nema puno u ponudi.

Ovu situaciju su prepoznali investitori pa je među njima nastala prava jagma za placevima koji se nalaze u prvim zonama grada. Investitori su spremni za jedan kvadrat na luksuznoj lokaciji, izdvojiti čak 1000 evra pa i više, onda je računica jasna. Taj skupi kvadrat zemljišta, znatno uvećava i samu tržišnu vrednost izgrađenog stana. Međutim, nije jasno zašto je osnovica za porez u Sremskoj Mitrovici mežu najvećim u Srbiji.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Mima 13.05.2023. - 9:31 am

Sa cenama kvadrata ste preterali pa se sad kupuju stanovi u Rumi do koje ce se stizati iz NS kad se zavrse radovi na putu za 20 min

Komentari su zatvoreni.