Carska Palata: 16.000 posetilaca prošle godine, 2023 još bolja poseta

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Prošle godine, gotovo 16.000 posetilaca, kako domaćih tako i stranih, posetilo je Carsku palatu, a očekuje se još bolja poseta ove godine.

Višegodišnja istraživanja na lokalitetu Sirmijuma, kroz koja su se došla do značajnih otkrića vezanih za Rimsko carstvo, dobila su turistički značaj otvaranjem Vizitorskog centra – Carske palate.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici, Ljubiša Šulaja, naglašava da i pored čuvene Carske palate, postoji bogatstvo skrivenih podzemnih lokaliteta. Interesovanje za ovu oblast premašuje očekivanja, a otvaranje Vizitorskog centra i konstantan porast poseta govore u prilog tome.

Prošle godine, gotovo 16.000 posetilaca, kako domaćih tako i stranih, posetilo je Carsku palatu, a očekuje se još bolja poseta ove godine. Restauracija mozaika je obnovila 350 kvadrata podnih površina, a najraskošniji među njima, sa više od 10.000 delova, predstavlja jedinstvenu sliku boga Merkura.

Osim Carske palate, lokaliteti poput bazilike Svetog Dimitrija, Artemidinog mosta gde je 304. godine pogubljen Sveti Irinej, i Licinijevih termi – ostaci rimskih kupatila, predstavljaju dragocenosti koje treba restaurirati i predstaviti turistima.

Sremska Mitrovica, koja je dugo bila čuvar kulturnog blaga, i ima priliku da ga pokaže svetu. Planovi su da ovaj prostor postane jedna od najvećih galerija antičkih mozaika u Evropi, privlačeći time brojne posetioce. Carska palata se vezuje za period od 2. veka, u vreme Marka Aurelija, predstavljajući važan deo antičkog Sirmijuma, koji je bio jedna od četiri rimske prestonice.

Ovo antičko blago, koje do 1957. godine nije bilo poznato javnosti, postalo je privlačno za turiste, donoseći ovoj regiji ne samo istorijsku vrednost već i ekonomski potencijal kroz turizam i kulturno nasleđe.

Možda Vam se svidi i