Biti vaspitač mnogo više od profesije. Igračka Ane Ivetić, proglašena je za najbolju igračku Srbije 2023

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Ručno izrađena igračka, od prirodnog, reciklažnog i otpadnog materijala, u autorstvu vaspitačice Ane Ivetić, proglašena je za najbolju igračku Srbije 2023.

Tradicionalna manifestacija „Najigračka“ održana je u Požegi, u organizaciji PU „Olga Jovićić Rita“ – Izbor za „NAJBOLJU IGRAČKU 2023“,

Prva nagrada od strane stručnog žirija i prva nagrada od dečijeg žirija pripala je vaspitačici Ani Ivetić iz ekološke predškolske ustanove „Stonogica“

„PIRAMIDA PRIJATELJSTVA“ je igračka/didaktički materijal koji, kroz igru, razvija veliki broj potencijala deteta. Utiče na razvoj: pažnje, koncentracije, akomodacije, logičkog zaključivanja, razmišljanja, slušne i vizuelne memorije. Podstiče interesovanje za slova i pisanu reč, te je početno opismenjavanje oplemenjeno igrom. Pruža mogućnost kreiranja priča pomoću oslikanih kamenčića, prepričavanje po redosledu događaja i stvaranja rima.

Njene četiri strane omogućavaju istovremenu igru većeg broja dece, te je očiglednom izglednom delu naziva dodato i prijateljstvo. Samim tim razvija se saradnja među decom, dogovaranje i poštovanje utvrđenog redosleda. „Pramida prijateljstva“ je dobar primer integrisanog učenja, koje se razvija i odvija igrom dece.

Napravljena je od prirodnog, reciklažnog i otpadnog materijala: karton, kamen oblutak, čep od plute, ambalaža kinder jajeta, zrnevlje, plastični čep, tkanina…

Idejni tvorac i autor najbolje igračke u Srbiji je Ana Ivetic.

Ana je igračku pravila od oktobra 2022.do maja 2023.godine, van vremena u vrtiću, koristeći se resursima: pitaj, nađi, traži, sakupljaj, prenesi, donesi…

Fokus u kreiranju igračke bilo je sagledavanje dečijih potreba i interesovanja, ali i razmišljanje o tome kako decu okupiti u zajedničko srećno učenje. Takođe, fokus je bio i na materijalu koji je dostupan svima (uz malo truda), sa ciljem prikazivanja deci da se maštom i kreativnošću stvaraju čuda.

„Pedagogija je umetnost motivisanja.“ – Godi Keler, te je Anino razmišljanje bilo prožeto i ovim citatom norveškog pedagoga.

Piramida je čvrsta, stabilna i lako prenosiva. U donjem delu je „magacin“ za celokupni sadržaj.

Igračka je stvorena na radost dece i na radost vaspitača. Ne znam koliko sati je bilo potrebno za njenu izradu, ali znam koliko ljubavi je uloženo, napisala je Vesna Stanimirović.

Još jedan primer iz prakse da je biti vaspitač mnogo više od profesije!

Čast je deliti profesionlna uverenja sa vaspitačima koji su spremni dati, pružiti, voleti i stvarati i van okvira programske koncepcije. Dete 21.veka ima drugačije potrebe od deteta u periodu odrastanja tokom našeg studiranja. „Stonogica“ je nosilac priznanja najboljeg didaktičkog sredstva regiona Zapadnog Balkana, a sada i najbolje igračke Srbije.

Možda Vam se svidi i