Beli luk i krompir najjeftiniji u Sremskoj Mitrovici, sa ostalim cenama u zlatnoj sredini

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, spisak namirnica za nabavku na kojem je po kilogram pasulja, krompira, crnog luka, kupusa, jabuka, limuna, banana, domaćeg sira, šargarepe, belog luka i svinjskog mesa u Valjevu košta 2.465 dinara, a u Novom Pazaru  oko 3.600 dinara. Posle Valjeva, statistika pokazuje da su ove namirnice najpovoljnije u Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu, Nišu i Zaječaru.

Cene poljoprivrednih proizvoda uglavnom su najviše u Beogradu, ali pojedini proizvodi mogu se kupiti i po jeftinijoj ceni u odnosu na onu koja je, na primer, u Novom Pazaru ili Šapcu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), krompir je najskuplji u Beogradu, dok je u Sremskoj Mitrovici nešto jeftiniji, te je Mitrovčanima potrebno da za krompir izdvoje od 100 dinara po kilogramu.

U Sremskoj Mitrovici se slatki kupus po kilogramu mogu kupiti po ceni od 30 do 50 dinara, najniža cena je zabeležena u Beogradu – 2o dinara.

Raspon cene oraha po kilogramu u Sremskoj Mitrovici se kreće od 1000 do 1399.99 dinara, što je mežu većim cenama za taj proizvod na našem tržištu. U Šapcu i Novom Sadu je nešto jeftiniji, Šabac – 1269,99, Novi Sad -1299,99 , dok beograđani za orah plaćaju do 1529.99 a najjeftiniji orasi su  u Zaječaru i prodaje se za cenu od 1000 dinara.

Beli luk je najjeftiniji u Sremskoj Mitrovici, i krompir je najjeftiniji u Sremskoj Mitrovici, Subotici, Vranju, Kragujevcu i Kraljevu.

Cene na malo poljoprivrednih proizvoda snimaju se dva puta mesečno, na pijačni dan koji pada u periodu 1–7. i 15–21. u mesecu. Snimanje se vrši u prodavnicama i na pijacama sa najvećim prometom. Zavisno od godišnjeg doba, snimaju se cene najvažnijih, odabranih poljoprivrednoprehrambenih proizvoda. Za svaki proizvod biraju se po tri cene: najčešća, najniža i najviša cena.
Najčešća cena na mestu snimanja (u prodavnici ili na pijaci) jeste ona po kojoj se određeni proizvod prodaje u najvećim količinama.
Najčešća cena u gradu je ili najčešća cena u prodavnici ili najčešća cena na pijaci, u zavisnosti od toga gde se prodaje veća količina proizvoda u vreme snimanja.
Najniža i najviša cena u gradu predstavljaju krajnje granice između kojih se kreću cene određenog proizvoda. Jedinica mere je kilogram za sve proizvode, osim za kravlje mleko, za koje je iskazana cena za litar, i za kokošja jaja, za koja se cena odnosi na komad.

Možda Vam se svidi i