„Batut“- Sremska Mitrovica u žutom: Potencijalno opasna biometeorološka situacija

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Toplotni talas trenutno zahvata Srbiju, a očekuje se da će potrajati do kraja meseca. Prema biometeorološkoj prognozi Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, danas će u dva srpska grada doneti opasne vremenske prilike po zdravlje.

Kako se navodi, zdravstveni rizici preovladavaće u Bečeju i na Paliću, gde se predviđaju temperature do 35 stepeni Celzijusovih. U subotu, 26. avgusta, pored ove dve lokacije, rizici će se proširiti i na Sombor i Sremsku Mitrovicu.

„Predviđene vrednosti maksimalnih dnevnih temperatura vazduha spadaće u kategoriju opasnih uslova 23. avgusta na teritoriji Severnobačkog i Južnobačkog okruga, kao i 26. i 27. avgusta u većem delu severne Srbije, Kolubari, i Mačvanskog okruga Od 22. do 27. avgusta maksimalne dnevne temperature vazduha biće u domenu potencijalno opasnih uslova u severnim delovima Srbije, kao i u pojedinim centralnim, zapadnim i južnim područjima“, navode iz Instituta Batut.

„Batut” je svoju tabelu upozorenja podelio u četiri boje – zelenu, žutu, narandžastu i crvenu. Dok sto ostaje zeleno, vremenske prilike su bezbedne po zdravlje.

„Zona toplotnog komfora je bezbedna po zdravlje. Ovaj period treba iskoristiti za obezbeđenje tehničkih uslova i komunikacionih kanala“, naglašava „Batut“.

Kada su segmenti žuti, to označava potencijalno opasnu situaciju.

„Postoje mali izgledi za pojavu ekstremnih događaja koji bi mogli bitno da naruše osnovnu fiziološku ravnotežu organizma. U ovoj zoni toplotnog komfora neophodno je preduzimanje preventivnih mera u slučajevima namernog izlaganja spoljašnjim mikroklimatskim uslovima, kao što su povišene temperature vazduha, kao što su povišene temperature vazduha“. visoka relativna vlažnost, smanjena brzina kretanja vazduha i povećan indeks UV zračenja“, objašnjavaju iz Instituta Batut.

„Postoji potencijalni rizik od sunčevog udara i toplotne iscrpljenosti. Od vitalnog je značaja održavati termoregulaciju konzumiranjem adekvatne količine tečnosti i pre i tokom izlaganja povišenim temperaturama okoline, bez obzira na subjektivna osećanja žeđi. Izbegavajte alkohol, prekomeran unos kafe i šećera . Odlučite se za manje, češće obroke, izbegavajući hranu bogatu proteinima. Odeća treba da bude od poroznih prirodnih tkanina, koja promoviše isparavanje znoja i ima koristi od povećanog kretanja vazduha u ličnoj zoni“, savetuje „Batut“.

Možda Vam se svidi i