Ako vozite sporo, ometate saobraćaj. Kolika je kazna?

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U saobraćaju, brzina igra ključnu ulogu u održavanju bezbednosti na putevima. Međutim, osim kazni za prebrzu vožnju, zakon takođe propisuje sankcije za vozače koji voze presporo i na taj način ugrožavaju saobraćaj. Prespora vožnja, iako manje često naglašavana, može biti ozbiljan problem na putevima, a zakon ima odredbe koje štite bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

Prema Zakonu o saobraćaju u Republici Srbiji, vozači ne smeju da voze presporo bez opravdanih razloga koji bi značajno usporili saobraćaj ili ugrozili druge učesnike u saobraćaju. Zakon takođe propisuje da svaki učesnik u saobraćaju mora da se ponaša tako da ne ometa, ne ugrožava i ne povređuje druge učesnike, i da preduzme sve neophodne mere kako bi izbegao opasne situacije koje proizlaze iz ponašanja drugih učesnika u saobraćaju, uz uslov da svojim postupcima ne dovodi sebe ili druge u opasnost.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima (Član 42, stav 2), ako vozač vozi sporo u meri u kojoj ometa normalan saobraćaj, dužan je da na prvom odgovarajućem mestu omogući da ga drugo vozilo bezbedno pretekne, obiđe ili prođe. U suprotnom, može da plati kaznu.

Kako bismo bolje razumeli ove zakonske odredbe, važno je istaći da ukoliko vozač vozi sporije od propisane brzine i time ometa normalan saobraćaj, dužan je na prvom odgovarajućem mestu omogućiti drugim vozilima da ga bezbedno preteknu, obiđu ili prođu.

U slučaju da se ne poštuju ove odredbe, vozači se suočavaju sa novčanim kaznama. Prema zakonu, novčana kazna za vozača koji vozi sporije od propisane brzine i time ometa normalan saobraćaj iznosi 5.000 dinara.

Napomena: Ova kazna se odnosi na vozače koji voze sporije od propisane brzine i time ometaju normalan saobraćaj. Ukoliko vozač vozi sporije od propisane brzine, ali ne ometa normalan saobraćaj, neće biti kažnjen.

Ukoliko vozač sporog vozila ne zaustavi svoje vozilo kako bi propustio kolonu, čak i uprkos naredbi saobraćajne policije, sankcije postaju ozbiljnije. U tom slučaju, vozač se suočava sa šest kaznenih poena, novčanom kaznom od 15.000 do 30.000 dinara ili zatvorom do 30 dana. Takođe, vozaču može biti izrečena zabrana upravljanja vozilom u trajanju od najmanje tri meseca.

U slučaju da se ovim prekršajem izazove saobraćajna nezgoda ili se ugrozi bezbednost, kazne postaju još rigoroznije. Vozač se suočava sa novčanim kaznama od 30.000 do 50.000 dinara, zatvorom do 60 dana, devet kaznenih poena i zabranom upravljanja vozilom u trajanju od najmanje pet meseci.

Možda Vam se svidi i