260 stanovnika Grgurevaca stradalo 6. juna 1942. godine

Od strane Ozon
0 komentar
Masakr u Grgurevcima: Sećanje na Tragičan Dan iz Drugog svetskog rata. 6. juna 1942. godine, u ranim jutarnjim satima, selo Grgurevci je postalo poprište strašnog masakra. Folksdojčeri su obišli selo i zapretili meštanima da ne napuštaju svoje kuće. Tokom tog jednog dana, između 257 i 260 meštana su streljana u kamenolomu. Ovo je bio tragičan događaj koji je zauvek obeležio istoriju ovog malog mesta.

SREMSKA MITROVICA/Grgurevci. Uzrok ovog masakra bio je napad partizana na trojicu folksdojčera u grgurevačkim vinogradima nekoliko nedelja ranije. Kao odmazdu za ovo ubistvo, ustaše i folksdojčeri su sproveli blokadu i raciju u selu. Usledilo je upozorenje da će za svakog ubijenog Nemca biti streljano 100 Srba. Ova tenzija dovela je do eskalacije nasilja.

Nemci su izvršili blokadu sela i doveli pojačanja. Ubrzo su počeli sa streljanjem meštana, a broj žrtava se kretao između 250 i 300. Selo je bilo zavijeno u crno, a vest o ovom stravičnom događaju proširila se na okolna fruškogorska sela. Mnogi meštani su napustili Grgurevce i raselili se po drugim mestima u potrazi za sigurnošću.

Sećanje na ovaj masakr ostaje duboko ukorenjeno u istoriju ovog područja. Spomenik sa imenima streljanih meštana Grgurevaca podseća na ovu tragediju i služi kao mesto sećanja i poštovanja prema žrtvama.

Možda Vam se svidi i