20 novembar – Svetski dan deteta

Od strane Ozon
0 komentar

Danas, kako u Srbiji tako i širom sveta, obeležava se Svetski dan deteta, dan kada je usvojena Konvencija o pravima deteta, dokument koji predstavlja najratifikovaniji u istoriji ljudskih prava.

Konvencija o pravima deteta garantuje svakom detetu sva prava, bez obzira na njihove osobine, socijalni status, geografsko poreklo, jezik, versku ili kulturnu pripadnost, kao i prisustvo nekog oblika invaliditeta.

Protekle decenije donele su značajan napredak u poboljšanju stanja dece u oblastima zdravstvene zaštite, obrazovanja i socijalne sigurnosti. Međutim, deca se danas suočavaju s novim izazovima. Klimatske promene, zagađenje vazduha, obilje neproverenih informacija na društvenim mrežama predstavljaju nove pretnje za mentalno zdravlje, povećano siromaštvo u njihovim porodicama i produbljivanje digitalne podele.

Obeležavanje Svetskog dana deteta je prilika da se podvuče da se, uprkos postignutom napretku, mora uraditi više. Ovo je vreme za dodatna zalaganja i akcije koje će osigurati da svako dete ima priliku da ostvari svoje potencijale, bez obzira na okolnosti u kojima se nalazi. Zato je važno da se obezbedi kontinuirana podrška obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, kao i zaštiti mentalnog zdravlja svih mališana.

Svetski dan deteta podseća nas na važnost posvećenosti stvaranju okruženja u kojem će deca rasti sigurno, podržano i imati priliku da se razvijaju i postaju budući građani sveta.

Možda Vam se svidi i