Znaci koji ukazuju da će pući guma automobila

Od strane Ozon
0 komentar

Prenizak pritisak vazduha u gumama obično je najava problema. Zato ga je najbolje proveravati svake dve nedelje, preporučuje Nemački autoklub (ADAC).

Predmeti poput eksera ili komadića razbijenog stakla takođe mogu da oštete gumu i postepeno je ispumpaju. Trošenje i starost povećavaju rizik. Čak i ako nema vidljivih oštećenja, gume treba menjati nakon najviše osam godina.

Kako možete da primetite oštećenje gume?Ne oslanjajte se na sistem za nadzor pritiska u gumama: u nekim slučajevima probušena guma sa sporim ispuštanjem vazduha se otkrije prekasno, a sistem detektuje samo gubitak pritiska od 20 odsto. Tada vožnja više nije sigurna. Pre „velikog praska“ obično postoje neki znaci, koji najavljuju pucnje gume. Smanjeni pritisak u gumama značajno menja ponašanje u vožnji: auto vuče ulevo ili udesno, pri upravljanju reaguje sunđerasto i ljulja se. Ako primetite neke od ovih signala, ostanite mirni i izbegavajte brzu vožnju, uključite sva četiri pokazivača smera. Zaustavite automobil što je nežnije moguće, na mestu gde je to najsigurnije. Nemojte naglo kočiti – to može prouzrokovati proklizavanje zadnjeg dela.

Izvor: 021.rs

Možda Vam se svidi i