Zašto se smanjuje broj penzionera?

Od strane Ozon
0 komentar

Pooštravanje Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju razlog je zbog kog se smanjuje broj penzionera u Srbiji.

Kako piše Politika, broj penzionera se smanjuje jer se svake godine pomera starosna granica za odlazak žena u penziju, ali i zbog pooštravanja naplata penala za sve one koji pre svoje 65. godine odu u prevremenu penziju.

To za Politiku potvrđuju iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Ovim zakonom koji se primenjuje od 2015. godine, predviđeno je sukcesivno pomeranje uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju, odnosno postepeno podizanje granice života za žene za ostvarenje uslova za starosnu penziju. Istovremeno, dodatni razlog je i uvođenje novog prava – prevremene starosne penzije, a samim tim i manji broj novih korisnika koji prvi put ulaze u pravo da ostvare penziju.

Uvidom u statistiku Fonda PIO jasno se vidi da je krajem 2021. godine bilo 75.482 penzionera manje nego šest godina ranije. Iz Fonda PIO navode da na smanjenje apsolultnog broja korisnika prevashodno utiče činjenica da je manje novih penzionera. 

Posmatrano po vrsti prava, broj starosnih penzionera se povećava, a invalidskih smanjuje, s tim što je trend smanjenja broja invalidskih penzionera prisutan od 2003. godine, kada je u zakonu o PIO promenjena definicija invalidnosti. Najviše penzionera bilo je tokom devedesetih i početkom 2000. godine. 

Možda Vam se svidi i