Za pet dana popisano više od milion građana Srbije

Od strane Ozon
0 komentar

Broj popisanih građana za prvih pet dana popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji premašio je milion, rekli su za N1 u Republičkom zavodu za statistiku (RZS).

Popis je počeo u subotu, 1. oktobra u osam ujutru i trajaće do 31. oktobra u 20 časova. Popisivači prikupljaju podatke direktno od građana, idući „od vrata do vrata“, pri čemu odgovore ispitanika po prvi put unose u elektronske upitnike.Građani nisu dužni da popisivače puštaju u svoje domove, jer popis može da se obavi i ispred ulaza u stan. Takođe, ukoliko je neko bolestan i zbog toga ne može da pusti popisivača u stan, ili se prosto plaši kontakta zbog epidemije korona virusa, postoji i opcija da se u izuzetnim slučajevima popisivanje obavi telefonskim putem. Svi popisni obrasci nalaze se u aplikaciji koju koriste popisivači, a najpre se unose podaci za zgradu, zatim za stan, potom za domaćinstvo, a onda i za sve članove pojedinačno. Za decu mlađu od 15 godina odgovori se prikupljaju od roditelja, usvojitelja, staratelja ili hranitelja. Popisni upitnik za domaćinstvo i stan sa svim pitanjima možete pogledati OVDE, a pitanja koja će biti postavljena svakom članu domaćinstva OVDE

ne moraju da se izjasne na četiri postavljena pitanja. Reč je o nacionalnoj pripadnosti i veroispovesti, kao i o maternjem jeziku. Mogućnost da se građani ne izjasne ostavljena je i kod pitanja da li imaju poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti zbog problema sa vidom, sluhom, hodom, pamćenjem, samostalnošću pri odevanju, ishrani, održavanju lične higijene, kao i sa komunikacijom. 

Popisivači su dobili instrukcije da krenu sa radom najranije u osam ujutru, a da posete domaćinstvima završe do osam uveče, sa pauzom u vreme ručka. Posle 20 časova ne bi trebalo da zvone ljudima na vrata, osim u situacijama kada se prethodno dogovore da dođu nakon tog vremena zbog onih kojima odgovara da budu popisani u večernjim satima.

Sve informacije u vezi sa popisom građani mogu dobiti besplatnim pozivom na broj info-centra 0800 444 005, svakoga dana od 8 do 20 časova, kao i na sajtu Popisa 2022. Odgovor na sva pitanja, nedoumice i nejasnoće građani mogu dobiti besplatnim pozivom Info-centra, i u Sremskoj Mitrovici pozivom na broj i 022/21- 52-120, građanima će se javljati operateri koji će davati potrebne informacije, kao i odgovore na sva pitanja koja se odnose na Popis 2022.

Popis 2022. Republički zavod za statistiku sprovodi od 1. do 31. oktobra, a finansiran je sredstvima EU i kofinansiran sredstvima Vlade Srbije.

Prve rezultate popisa možemo očekivati krajem novembra, kada će biti objavljeni preliminarni podaci o ukupnom broju lica, stanova, domaćinstava na nivou Republike Srbije ili po opštinama.

Možda Vam se svidi i