ZA 10 DANA, 300 KILOMETARA Regata Vode Vojvodine

Od strane Ozon
0 komentar

Međunarodna regata „Vode Vojvodine“, 12. po redu, juče je isplovila iz Novog Sada. Regata se održava od 24. juna do 3. jula na vojvođanskim kanalima i rekama i u njoj učestvuje 100 brodova koji će preći maršrutu od 300 kilometara za 10 dana, na relaciji Novi Sad – Bački Petrovac – Ruski Krstur – Srpski Miletić – Sombor – Bezdan – Apatin Bogojevo – Bačka Palanka.


Zajedno sa regatašima koji su krenuli sa Ribarca, do novosadske prevodnice Dunavom plovili su direktor JVP „Vode Vojvodine, Srđan Kružević i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.


„Pokušavamo da prikažemo jedan novi potencijal naše severne pokrajine kroz turizam i nautiku, kao i sve ono što imaju da pokažu naše opštine koje se naslanjaju na kanalsku mrežu“, rekao je Kružević, koji je zahvalio na podršci Grada Novog Sada, kao i svih lokalnih samouprava koje će regata posetiti. On je istakao da će ovogodišnju regatu odlikovati niz akcija, edukativnih i ekoloških, a da plovidba ima i humanitarni karakter, kako bi JVP „Vode Vojvodine“ bilo prepoznato kao društveno odgovorno preduzeće.

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, rekao je da nije mogao da zamisli lepše prepodne i istakao je važnost očuvanja reke Dunav i prirode uopšte.
„Ovo nije samo stvar nekog avanturizma, već i privrede i ekologije“, naveo je Vučević, rekavši da je JVP „Vode Vojvodine“ pokazalo da razume širi značaj svoga posla.
Plovidbom se obeležava i Dan Dunava, 29. jun, kada će regataši biti gosti u Apatinu i učestvovati na manifestaciji povodom ovog „rečnog praznika“.
Ovogodišnja regata nosi slogan „Čista voda, čista ljubav“, a tokom plovidbe regataši će u saradnji sa svim lokalnim samoupravama odvajati otpad za reciklažu. JVP „Vode Vojvodine“ će, u saradnji sa Udruženjem „Čepom do osmeha“, od sredstava prikupljenih od reciklaže i sopstvenih sredstava kupiti terapeutski tricikl za Doroteu Peić (8) iz Valjeva i kolica za Mihajla Papa (17) iz Novog Sada.


Oko 300 učesnika regate će sa skoro 100 brodova preći maršrutu od 300 kilometara za 10 dana.


Ovogodišnja regata održava se pod sloganom “Čista voda – čista ljubav“ i podrazumeva saradnju sa Udruženjem “Čepom do osmeha“, te ima ekološki i humanitarni karakter. Tokom deset dana, u svim pomenutim lokalnim samoupravama, odvajaće se otpad za reciklažu, a od prikupljenih sredstava i iz sopstvenih sredstava biće kupljeni terapeutski rekviziti za dvoje dece.

JVP „Vode Vojvodine“ uključilo je i studente u ovogodišnju regatu, pa je za pobedničku ideju na konkursu raspisanom za izradu loga sa eko-motivom, dodelilo nagradu od 120.000 dinara studentu FTN-a, Marku Ađinu. Njegov logo je tako postao zaštitini znak Međunarodne regate „Vode Vojvodine“ 2022. godine.

Ove godine 81 plovilo, 328 učesnika, preko 70-oro mlađe dece, tako da je ovo jedan pokazatelj da i te kako ima smisla vraćati se prirodi, sugerisati da priroda treba da se čuva i sam slogan koji smo dali ovogodišnjoj kampanji jeste “Čista voda, čista ljubav”. Pokušavamo kroz neke mini-akcije na ovom našem desetodnevnom putu da uvežemo i nešto što bi bilo edukativo, ekološki i naravno da pomognemo onima kojima je najviše potrebno.

Tijana Ičin, Novi Sad
Mislim da je ovo šesta regata za nas, jednom smo bili u šatorima jer su deca bila mala. Drago mi je što je regata ovako velika, nedostajala mi je regata zbog kovida, družimo se, organizacija je sjajna. Atmosfera je fantastična, to je kampovanje na vodi, ima komaraca ali mnogo više dobrih uspomena, avantura i zabava, na ovu regatu idemo suprug ja, i troje dece, danas na ovoj regati ima oko 40. dece. Mom sinu se dopada pecanje, ostaloj deci se dopada druženje, igranje i tako dalje.

Meni se svidja kanalijana, tu se igramo, skupljamo čepove, uživamo… Volim vodu, trenirao sam plivanje.

Branko Teofilović, mašinski inženjer koji je fakultet završio u Novom Sadu, živi u Hrvatskoj kao penzioner.

Učesnik sam svih regata osim prve, svako ko voli prirodu i reku Dunav dolazi, najviše volim prijatelje i društvo oko mene. Uvek sam voleo vodu, čamac sam nabavio pre 16. godina, godinama sam pravio ovo što imam. Ne obilazim nijednu drugu regatu osim ove, ova mi se najviše sviđa. Što se tiče Srbije izdvojio bih gostoprimstvo, nemam nikakve primedbe, treba svi da uživamo.

Možda Vam se svidi i