Vozarevićev “Krug” u Galeriji

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Remek-delo Lazara Vozarevića „Krug” (Circle) prvi put je izloženo u mitrovačkoj galeriji koja nosi njegovo ime. Slika imponzantnih dimenzija, nastala 1967. godine, bila je izložena iste godine na Bijenalu u Sao Paolu, a zatim postala deo kolekcije Dejvida Rokfelera.

Ovo delo Lazara Vozarevića pronašlo je svoj put kući, a dočekali su ga gradonačelnica Svetlana Milovanović, njen zamenik Petar Samardžić, Vasilj Ševo, načelnik Gradske uprave za kulturu sa saradnicima, predstavnici i prijatelji mitrovačke galerije.

„Jedna aukcija, potvrdila je, sve legende o Holivudu i ponuđenoj karijeri u Americi, o crvenom kabrioletu, svetskoj slavi, i sve nas, zaljubljenike u lik i delo Vozarevića zavrtelo, hipnotisalo, i vratilo u „onaj krug“ – neprekidni tok, uzvišenog divljenja, novih, do sada nedostupnih informacija, i čudesno – neobjašnjivog ponosa. Od velikog je značaja, što je ovo kulturno dobro, sada ponovo u Srbiji. Od kako se slika pojavila na akciji, u februaru, zajedno sa Modernom galerijom, detektivskim poslom smo došli do toga da je slika original i dočekali smo je sada kod nas.” rekla je kustos Marija Vuruna.

Vojislav Noveski, direktor Moderne galerije Beograd navodi da ima jako lepu saradnju sa čelnim ljudima iz Mitrovice i iz Galerije „Lazar Vozarević”, koja traje već dugo i dodaje: „Uspeli smo da sliku Lazara Vozarevića, donesemo ovde, rekao bih sliku koja je bila mit, dok je nismo doneli u Srbiju, prvo na izložbu u našoj ustanovi, a sada ovde. Vozarević je jedan od najvažnijih umetnika druge polovine prošlog veka, daleko najvažniji apstraktni umetnik koga je Jugoslavija uopšte imala. Uspeli smo da učinimo napor zahvaljujući celom timu Galerije „Lazar Vozarević” i timu Moderne galerije Beograd, kao i ljudima iz Muzeja savremene umetnosti da nakon skoro 60 godina sliku „Krug” Lazara Vozarevića vratimo u Srbiju i da zatvorimo taj krug dolaskom u njegovu galeriju u Mitrovici.”

Ovo remek delo  je prvi put u izloženo je u Galeriji „Lazar Vozarević”  u Sremskoj Mitrovici. Galerija poseduje još tri slike velikih dimenzija, sa istog Bijenala, (Veliko pakovanje, Kohezija, Razbijena površina) i deo su stalne postavke. 

Podsećanja radi, ono što ovo delo čini dodatno zanimljivim jeste i činjenica da je od 4.274 dela koja su bila izložena na Bijenalu, pored slika Endija Vorhola i drugih mnogo poznatijih slikara tog vremena, slika „Krug”, zapala za oko poznatom američkom bankaru, filantropu, Davidu Rokfeleru u čijem je vlasništvu bila do aukcije u Njujorku.

Otvaranje izložbe za posetioce je večeras, 15. novembra, u 18 sati, a Mitrovčani mogu sliku da pogledaju do sledećeg petka, odnosno 25. novembra.

Možda Vam se svidi i