Vozači u Srbiji jutros plaćaju novu cenu goriva. Najveći porast cena u Bosni i Hercegovini

Od strane Ozon
1 komentar

Vozači u Srbiji gorivo plaćaju po novim korigovanim cenama, a nakon što je juče u 15 časova Ministarstvo trgovine objavilo novi cenovnik. Pored toga, vozači na benzinskim pumpama mogu da toče gorivo isključivo utakanjem u rezervoare vozila.

Litar evrodizela u Srbiji od juče košta 187,74 dinara, dok BMB 95 premium košta 176,31 dinar za litar, objavilo je Ministarstvo trgovine.

Ministarstvo trgovine će svakog petka u 15 časova do 11. aprila, dok je na snazi Uredba o ograničenju cena naftnih derivata koja se odnosi na naftne derivate Evro dizel i Evro premijum BMB 95, objavljivati nove cene goriva na svojoj internet stranici.

Inače, ovu uredbu je Vlada Srbije usvojila pre dva dana, a na snagu je stupila 11. marta i važi narednih messec dana, odnosno do 11. aprila. Uredbom se utvrđuje maksimalna maloprodajna cena i obavezuju benzinske pumpe da kupcima gorivo isporučuju isključivo – utakanjem u rezervoare vozila.

Prema pomenutoj odluci Vlade, najviša maloprodajna cena za litar Evro dizela, izračunava se tako što se prosečna veleprodajna cena uvećava za maržu koja sme da iznosi maksimalnih šest dinara, dok će ovaj derivat nafte zadržati istu cenu za registrovana poljoprivredna gazdinstva. Na isti način obračunavaće se cena Evro premijuma BMB 95.

Kada je reč o regionu, najveći porast cena uočen je u Bosni i Hercegovini. Tamo je za tri nedelje, cena goriva u dinarskoj protivvrednosti skočila sa 152,36 na 170,46 dinara po litru.

Gorivo je skuplje i u Sloveniji, Litar je koštao 165,65, a sada je 182,31 dinar.

U Crnoj Gori, litar goriva je 185,36 dinara, a pre nekoliko nedelja prosečna cena bola je 176, 82 dinara.

U Hrvatskoj su cene pojedinih naftnih derivata bile zamrznute na 30 dana.

Uredba od pre dva dana nije na snazi, te su cene goriva u Hrvatskoj na istorijskom maksimumu. Dizela košta 193 dinara po litru. Dok su cene bile zamrznute, prosečna cena goriva iznosila 179,05 dinara.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Dejan 13.03.2022. - 10:09 pm

Kod nas je super, u odnosu na EU. U Nemačkoj je dizel otišao za 1 eur. naviše, tako da je sada 2,56 eur. na autoputevima. Van autoputa se može naći za 20-ak centi jevtinije. U Holandiji, Belgiji, Luksemburgu je još skuplje. U Mađarskoj, za one koji nameravaju da putuju, NEMA DIZELA! Pozdrav svima od truck driver-a!

Komentari su zatvoreni.