VLADA SUTRA DONOSI NOVE MERE

Od strane Ozon
0 komentar

Ministar Siniša Mali izjavio je danas da država radi sve što je moguće kako bi ublažila negativne posledice krize koja je zahvatila ceo svet.

On je, govoreći o merama Vlade koje je juče najavio predsednik Aleksandar Vučić, potvrdio da ća sutra biti doneto nekoliko odluka koje su prevashodno namenjene zaštiti životnog standarda građana Srbije.

„Ograničićemo izvoz pšenice, kukuruza, ulja i brašna . Svega imamo dovoljno, ali želimo da izbegnemo situaciju koja se desila u ponedeljak, kada su četvrtinu svega što imamo u Srbiji hteli da izvezu. Moramo da vodimo računa o našim građanima i s druge strane kako bismo umirili tržište derivata država se u narednih mesec dana odriče 20 odsto akciza na gorivo“, rekao je Mali.

Dodao je da je to mera koja je u skladu s postojećim zakonom, s namerom ublažavanja velikog porasta cena na benzinskim pumpama.

Ministar finansija je naveo da će na smanjenim akcizama budžet imati smanjen prihod za oko 30 miliona evra mesečno, ali da javne finansije mogu da izdrže taj trošak.

„Gubitak samo na akcizama je 3,6 milijardi dinara mesečno, što je ogroman novac, odnosno oko 30 miliona evra koje država peuzima na sebe“, naglasio je Mali.

Pitanje cene naftnih derivata trenutno je u vrhu prioriteta za koje se traži odgovarajuće rešenje, tim pre što već 13. marta ističe uredba kojom je Vlada Srbije ograničila maloprodajne cene goriva. Prema najavi predsednika Srbije, uskoro će biti ukinuta carina na uvoz nafte iz trećih zemalja, akcize bi trebalo da budu smanjene za 20 procenata, dok će marže u formiranju cene biti ograničene na šest dinara.

Možda Vam se svidi i