Vlada Srbije ograničila cenu gasa

Od strane Ozon
0 komentar

Vlada Srbije je donela Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu.

Ta mera je doneta usled globalnog poremećaja na tržištu prirodnog gasa i naglog skoka cene ovog energenta u čitavoj Evropi, a u cilju obezbedjivanja sigurnog snabdevanja tržišta Srbije i zaštite privrede i građana koji su upućeni na korišćenje ovog energenta, saopšteno je posle sednice Vlade.

Kako je obrazloženo, Uredba ima za cilj otklanjanje posledica skoka cene prirodnog gasa kao načina ublažavanja posledica energetske krize kako bi se obezbedilo normalno snabdevanje svih potrošača ovim energentom.

Zato je, kako je navedeno u saopštenju, bilo neophodno firmama koje obavljaju delatnost snabdevanja prirodnim gasom i snabdevanja na veliko obezbediti pravo na nadoknadu razlike u ceni gasa nabavljenog iz uvoza i one koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju za novembar 2021. godine.

„Takođe, bilo je neophodno obezbediti i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Srbiji u odnosu na novembar 2021. godine. Ti energetski subjekti prinuđeni su da ovaj energent uvoze po višestruko višoj ceni od cene koja je bila tog meseca“, navela je Vlada.

Na današnjoj sednici Vlade usvojen je Zaključak o potrebi obrazovanja radnih grupa za praćenje stanja na privrednom i finansijskom tržištu i stabilnog, kontinuiranog snabdevanja hranom i energentima.

Vlada Srbije usvojila je i izmenu Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2022. godini, kako bi se korisnicima što pre omogućilo da ostvare pravo na podsticaje, u cilju efikasnije realizacije dodeljenih subvencija, odnosno usklađivanje sa dinamikom isplate podsticaja.

Možda Vam se svidi i