Vlada Kosova odlaže odluke o dokumentima za mesec dana

Od strane Ozon
0 komentar

Vlada Kosova odlučila je da odloži primenu odluke o reciprocitetu za lične karte sa Srbijom i one o registarskim tablicama, na mesec dana.

Vlada Kosova se oglasila saopštenjem „da se primena dve odluke odlaže do 1. septembra“.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, mera reciprociteta se odlaže za mesec dana ako se barikade postavljene na severu uklone već u ponedeljak.

Odlaganje primene odluka prethodno je zatražio ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenije. Lajčak pozdravio odluku Prištine Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je odluku Prištine o odlaganju primene najavljenih mera. Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati predlog Žozepa Borelja za odlaganje za mesec dana. EU očekuje da se sve blokade na putevima odmah uklone. Borelj poziva Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku. Zahvalan ambasadi SAD u Prištini na snažnoj podršci“, naveo je u poruci na Tviteru Miroslav Lajčak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je razgovarao sa načelnikom Generalštaba Milanom Mojsilovićem. Kako je naveo,  Mojsilović je razgovarao sa komandantom KFOR i razgovor je protekao u korektnoj atmosferi i na profesionalan način.   Nadam se da će ovo ne večeras nego sutra biti deeskalirano, ali onda nam ostaje vreme da se pripremimo za razgovor i kompromisna rešenja“,rekao je Vučić.   Srbi na severu Kosova, u nedelju su, nakon što su se oglasile sirene za uzbunu, kamionima blokirali magistralni put u blizini prelaza Jarinje, kao i magistralni put Priština-Raška u mestu Rudare kod Zvečana. 

Možda Vam se svidi i