VIDEO „Skockani“ ponovo oduševili Mitrovčane: Napravili lego kreaciju zgrade u centru grada!

Od strane Ozon
0 komentar

Od 23 do 26.juna, u Galeriji „Lazar Vozarević“ realizovana je Lego izložba u organizaciji sa klubom „Skockani“, koji je i prvi lego klub u Srbiji. Gradska uprava za kulturu i sport i sremskomitrovačka Galerija “Lazar Vozarević” u okviru ovogodišnje manifestacije “Leto na Savi” organizovali su izložbu kreacija od Lego kockica.

Klub „Skockani“ kao prvi klub ljubitelja Lego kockica okuplja zaljubljenike u Lego iz cele Srbije, i da pored izložbe koja je organizovana oni najmlađi, ali i svi drugi imali su priliku da stvaraju svoje lego kreacije u okviru druženja koje je organizovano paralelno sa izložbom.

Što se tiče same izložbe na njoj su izložene razne kreacije članova „Skockanih“, ali prikazani su i neki od oficijelnih Lego setova, japanske i vikinške teme, zmajevi, panorame gradva…

LEGO klub ”Skockani“ postoji 11 punih godina, ušli su u 12-tu godinu od osnivanja. Klub broji 40 članova koji se redovno okupljaju i izlažu. Članovi kluba su iz cele Srbije pa tako i izlažu, Novi Sad, Beograd, Kragujevac, Niš…

„Svuda smo. Zahtevno je, ima puno dogovora i pripreme, sve traje, angažujemo se, svi smo u različitim delovima i svako ima svoju funkciju i odgovornosti. Ljubav je toliko jaka da ovo traje iako nemamo skoro nikakvu finansijsku dobit od ovog, ovo je naša ljubav prema LEGO kockicama, razvili smo prijateljstva, uvek imamo nove ideje i drago nam je da se viđamo. Mi promovišemo LEGO iz svoje ljubavi, preporučujemo roditeljima i deci jer LEGO ima ogroman razvitak na decu. Sada nam slede odmori za ovu godinu pa ćemo da vidimo gde ćemo i šta ćemo posle toga”, rekla je Patricija Lefacki Ristić.

Aleksandar Pavlović, član kluba iz Rume, kaže da je u ovom „sportu“ oko dvadeset godina. „Počeo sam kada su mi se rodili sinovi, kako su oni dobili prve setove i ja sam se zainteresovao, uslovno rečeno pod stare dane, krenuo sam da se bavim LEGO hobijem. Lego odavno nije igračka,  ona je deo umetnosti i način izražavanja, igračka i jedna alatka koja omogućava ispunjavanje kreativnosti i dece, razvija kod dece motoriku i maštu a kod nas starijih koji se time bavimo uzrokuje veliku kreativnost i naše slobodno vreme pretvara u vid opuštanja“.

Za stvaranje njegovih kreacija potrebno mu je od nekoliko dana do nekoliko meseci.

„U zavisnosti od toga kakva vrsta makete pravi, od toga zavisi i vreme koje će biti potrebno da se napravi, traje od nekoliko dana pa do nekoliko meseci u zavisnosti od vrste tj količine kocaka i onoga šta je ustvari zamišljeno. Jedan deo ovde su setovi, gotovi fabrički setovi i gotove kreacije naših članova koje smo pravili po našoj zamisli. Ovaj sport jeste skup, nažalost, uz neku dozu ljubavi i snalažljivosti nađu se kanali gde se mogu kupiti delovi po prilično povoljnim cenama i onda se sve to lepo sklopi. Ideju sam našao na Pinterestu, uglavnom su tu skulpture umetnika koji svoje skulpture prave od otpadnog gvožđa, kada mi se nešto učini mogućim, kliknem u glavi i pokušam da napravim to što sam osmislio.”

Luka Petrović iz Beograda napravio je od LEGO kockica kreaciju  dela Srpskog doma u samom srcu starog dela grada, gde se nalazi Biblioteka.

Petrović je u LEGO svetu od 15 godina, od 2013. godine. “ Bavim se ovim skoro 10. godina, sada imam 25. godina. Maketu sam napravio kod kuće pre godinu dana, tada je postojala jedna ideja, Galerija je bila zainteresovana za ovako neki projekat i interesovalo ih je koliko bi ovako nešto koštalo, ja sam kreirao u LEGO dizajn programu gde imate neograničen broj kockica i boja, procenio sam koliko je čega potrebno i koliko bi to sve koštalo. Ostalo je samo na ideji, nije bilo interesovanja. Ove godine sam pomislio da bi bilo lepo da to pokažem i realizujem, imao sam većinu kockica i za sedam dana sam napravio ovu maketu. Mitrovčanima se sviđa, sviđa se i meni jer su ljudi oduševljeni, prišlo mi je jedno dete dok sam raspakivao maketu i odma je prokomentarisalo da je ovo Biblioteka, to je ono što sam hteo i na šta sam ciljao. Sa LEGOm sam dosta obišao, bio sam u Danskoj dva puta, 2016. i 2019. godine, to je jedno nezaboravno iskustvo, tamo sam i nosio svoje radove, pored LEGO-a radim kao inženjer elektrotehnike, radim u Institutu ”Mihajlo Pupin“.

Možda Vam se svidi i