VIDEO Izložba ikona koje su izradili učenici Osnovnih škola u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

U holu Gradske kuće u Sremskoj Mitrovici, otvorena je svetosavska izložba radova učenika. 

Izložba 20 ikona koju su izradili učenici iz svih Osnovnih škola u Sremskoj Mitrovici uz podršku veroučitelja.

U okviru postavke predstavljeno je 20 radova različitih tehnika primenjene umetnosti.

Gradonačelnica Svetlana Milovanović izrazila je posebno zadovoljstvo što je baš u holu Gradske kuće mogla da otvori ovako lepu izložbu i rekla: „Imamo ukupno oko 20 ikona koje su radili naši učenici, tj. učenici svih osnovnih škola sa teritorije Grada Sremska Mitrovica. Sami su birali tehniku kojom su radili ikone, uglavnom je to bio kolaž. Posebno mi je zadovoljstvo što su ova naša talentovana deca napravila lep spoj umetnosti ali i naše istorije i tradicije i pokazali na ovaj način da poznaju srpsku istoriju jer ikone prikazuju i svece loze Nemanjića. Naravno, ova izložba je upriličena uoči naše Svetosavske akademije koja će se održati ovde u sali jedan, u četvrtak 27. januara. Posebno bih se zahvalila svoj našoj deci koja su učestvovala u izradi ove izložbe, njihovim veroučiteljima, učiteljima i nastavnicima jer ovako nešto nismo još imali u Sremskoj Mitrovici. Posebno bih se zahvalila veroučitelju Kosti koji je i inicirao ovakvu izložbu i jednostavno je tu predočio našoj deci u Sremskoj Mitrovici koja su sa zadovoljstvom prihvatila i plod tog zajedničkog rada je ova izložba koju danas imamo.”

Kosta Stjepanović veroučitelj u Osnovnoj školi „Dušan Jerković” Ruma, podsetio je kako je sve počelo: „Još 2014. godine nastavnica naše škole Nataša Stanić dolazi na ideju da se izradi jedna ikona, to je realizovala zajedno sa svojim učenicima. To postaje tradicija naše škole da ikone rade učitelji četvrtih razreda zajedno sa svojim učenicima, potom se ta ideja širi i na druge škole u našoj opštini, zatim i na druge opštine u našoj zemlji. Sada je ovo veliki projekat u kojem učestvuje 27 škola širom naše zemlje. Posebno se zahvaljujem školama iz Sremske Mitrovice koje su učestvovale i posebnu zahvalnost izražavam Gradu Sremska Mitrovica koji je organizovao predivnu izložbu u ovom divnom ambijentu.”

Dragana Sretenović direktorica OŠ „Sveti Sava” posebno se zahvalila školi iz Rume što su došli na ideju da organizuju ovaj projekat izrade dela učenika i njihovih mentora učitelja i pozvali ih da učesvuju.

„Naša škola se prošle godine odazvala ovoj izložbi i uradili su prvu ikonu, to je bila ikona Svetog Save po kojem naša škola nosi ime, usledio je rad i drugih ikona. Danas, ovde naša škola ima pet izloženih ikona. Želja, ideja naših učenika i njihovih učitelja i nastavnika bila je da se uradi ikona Svetog Dimitrija koji je zaštitnik našeg Grada Sremska Mitrovica, tako da u ime čitavog kolektiva i svih naših učenika, učitelja i nastavnika ovom prilikom uručujem ikonu gradonačelnici Svetlani Milovanović i gradu Sremska Mitrovica.”

Izložba će biti otvorena do kraja meseca.

Možda Vam se svidi i