„Venac“ proslavlja 7 vekova manastira Gračanica

Od strane Ozon
0 komentar

Posebnim programom, velikom premijerom pred novosadskom publikomAnsambl “Venac” nastavlja proslavu 700 godina manastira Gračanica. Ovaj muzičko-scenski spektakl biće održan 9.novembra na sceni Srpskog narodnog pozorišta.

Nakon Beograda i Banjaluke, u slavu 700 godina manastira Gračanica “Venac” će zaigrati i u Novom Sadu. Na sceni Srpskog narodnog pozorišta predstaviće istoimenu koreodramu koja je prožeta životom,nevoljama i uzdizanju, ali i istorijskim događajima koji su se odvijali u Gračanici na Kosovu i Metohiji.

Ansambl „Venac“ je još tokom 2020. godine krenuo pripremu i razradu ideje stvaranja folklorne (dramske i igračke/plesne) predstave na temu 700 godina od izgradnje i osvećenja manastira Gračanice sa prikazom njegovog trajanja i opstanka kroz vekove sa srpskim narodom sa ovog prostora uz umetnički osvrt na prelomne istorijske momente. Ansambl „Venac“ kao državna ustanova kulture dobio je finansijsku podršku od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za realizaciju ovog obimnog projekta čija realizacija se zbog celokupne epidemijske situacije pomerila za 2022. godine.

Cilj programa „700“ je slavljenje velikog jubileja sedam vekova manastira i promovisanje kulturno-istorijske baštine (materijalne i nematerijalne) srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije kako bi se objasnilo javnosti kroz umetničko delo šta Kosovo i Metohija predstavljaju srpskom narodu i Srbiji i koliko je značajan ovaj prostor u duhovnom i kulturološkom smislu za budućnost i opstanak srpske zajednice.

Izgradnja manastira Gračanice, zadužbine kralja Stefana Uroša II Milutina (Nemanjića), završena je 1321. godine tako da se 2021. godine navršilo 700 godina od tog događaja. Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa privremenim sedištem u Gračanici smatra da ga mesto u kome radi i misija očuvanja, scenskog oblikovanja i prezentacije nematerijalnog kulturnog nasleđa određuje i obavezuje da ovaj jubilej obeleži jednim multimedijalnim umetničkim programom. Zato je „Venac“ u to ime pripremio koreodramu „700“.

Ansambl „Venac“ kao čuvar i prezenter nematerijalnog kulturnog nasleđa Kosova i Metohije i Srbije dao je veliki doprinos obeležavanju 700 godina manastira Gračanica, stvaranjem i izvođenjem programa „700“ – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. Time su se jednim velikim povodom spojili materijalno (manastir Gračanica) i nematerijalno kulturno nasleđe (igra, pesma, muzika i običaji prezentovani na sceni) i još jedanput javnosti pokazalo da su kulturna baština i nasleđe srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i dalje živi i aktuelni i, što je najbitnije, da nisu samo deo istorijskog pamćenja. Program „700“ je zamišljen kao jedna retrospektiva istorije srpskog naroda sa prostora Kosova i Metohije.

Vojvođanska premijera koredrame „700“ izvodi se u Novom Sadu u Srpskom narodnom pozorištu, 09.11.2022. godine u 19:00 časova, sa planom da se ovaj program prikaže u 2023. godini širom Vojvodine.

Ansambl “Venac” u Sremskoj Mitrovici

Ansamb “Venac” gostovao je na tradicionalnom 18. po redu Međunarodnom festivala folklora „Srem folk fest“ u avgustu 2022. godine.

Mnogobrojna publika u Sremskoj Mitrovici imala je priluku da tokom festivala uživa u igri i pesmi Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „VENAC“- Priština/Gračanica.

Možda Vam se svidi i