Usvojeno! Spomenik heroju sa Košara. Ko je bio Milenko Božić?

Od strane Ozon
0 komentar

Skupština grada Sremska Mitrovica, danas je održala sednicu na čijem dnevnom redu je bila i odluka o postavljanju spomenika, heroju sa Košara.

Foto privatna fotografija. Zavod za zaštitu spomenika kulture

Za odluku o postavljanju spomenika, heroju sa Košara, Milenku Božiću, glasala je većina odbornika grada Sremske Mitrovice.

Inicijativu za postavljanje spomenika gradskoj upravi za kulturu i sport podnela je Mesna zajednica Laćarak.

U inicijativi su naveli da mole da im se odobri podizanje spomen biste Milenku Božiću, koji je bio heroj sa Košara, gde je i nastradao od strane šiptarskih terorista. Milenko Božić odlikovan je ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena. Predlažu da spomen bista bude postavljena u samom centru Laćarka, ispred spomen obeležja i pored zgrade Mesne zajednice „Laćarak“.

Milenko Božić je heroj sa Košara koji ne bi smeo da bude nikada zaboravljen. Rođen je u Laćarku 7. februara 1979 godine, rekla je za Ozon, Vesna Skakun, predsednica Mesne zajednice Laćarak.

„Milenko je na žalost za veoma kratko vreme ostao bez bake a nedugo zatim i bez majke. Da nesreća nikada ne dolazi sama govori i činjenica da mu nakon majke umire i deda. Anđelko, njegov stariji brat koji je osoba sa posebnim potrebama i otac ostaju da se bave zemljoradnjom i da se bore kako bi preživeli u toku ratnih devedesetih. Kako bi pomogao svojoj porodici, posle završene srednje škole odmah se zapošljava u svojoj struci, mesarskoj. Nadimak Kunc je dobio po svom idolu, švajcarskom fudbaleru Štefanu Kuncu. Milenko je držao do tradicije i gledao da ispoštuje sve kako dolikuje. S obzirom na uslove u kojima je živeo, nije bilo lako organizovati ispraćaj, pa je Milenko radio prekovremeno kako bi sakupio novac za bitan dan, njegov ispraćaj. Kada je odlazio u vojsku, 1998. godine, bio je srećan što je ispraćaj spremljen kako je želeo i što odlazi na dugo iščekivano odsluženje vojnog roka“, priča Vesna Skakun.

Vojsku je služio prvo u Zaječaru kao graničar. Nakon obuke, biva prekomandovan u 53. granični bataljon Prištinskog korpusa karaula Košare. Od odlaska u vojsku septembra 1998. godine nikada nije dolazio na odsustva. Sa drugarima kontaktirao je preko pisama. U pismima koje je slao nije se žalio niti pokazivao strah. Pisao je, da je uvek spreman da pomogne državi pa makar to značilo da mora da pokloni i svoj život.

Poginuo je u toku izvršenja borbenog zadatka od strane šiptarskih terorista, na Opljazu kod Musine kuće na Vaskrs 11. aprila 1999. godine. Sa njim su tada poginuli i vodnik Ivan Vasojević, Darko Bjelobrk, Predrag Bogosavljević i major Lister.

Odlikovan je ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.

„Otac Boško gubitak sina nikada nije mogao da preboli i posle nekoliko godina, umro je od tuge. Milenkov stariji brat Anđelko, posle očeve smrti ostao je sam da se stara o domaćinstvu i da čuva sećanje na Milenka kao i svi njegovi drugari iz Laćarka. Mesna zajednica “Laćarak” želi da da doprinos da se njegov lik i delo, njegova hrabrost nikada ne zaboravi i to je osnovni motiv za postavljanje navedenog spomenika. Večna mu slava i hvala, ispričala je Vesna Skakun.

Odbornici grada Sremska Mitrovica, danas su usvojili predlog o postavljanju spomenika, heroju sa Košara, Milenku Božiću.

Vasilj Ševo je kao odgovor na predlog odbornika Aleksandra Umetića, da se bratu Milenka Božića, s obzirom na teške uslove života, dodeli jednokratna pomoć, rekao da podržava predlog i da to neće biti samo jednokratna pomoć.

„Nekako bi najviše voleli kada bi se mi mogli vratiti u prošlost, da oni nisu izginuli, da nije bilo te tragedije. Podnećemo inicijativu, ja vrlo dobro znam gde on živi, u kakvim uslovima živi, mi ne treba da zaboravimo da ima mnogo momaka koji su poginuli na Kosovu, jedan od njih je i Zoran Veselić. Svi oni su tu zaslužili. Nećemo pomoći jednokratko nego onako kako oni zaslužuju, rekao je Ševo.

Možda Vam se svidi i