Usvojena Uredba o ograničenju cene gasa

Od strane Ozon
0 komentar

Na jučerašnjoj sednici Vlada Sebije usvojila je Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.

Kako se navodi u saopštenju Vlade cilj uredbe je da se zaštite privreda i građani koji koriste ovaj energent.

Država će nadoknaditi razliku u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za novembar 2021. godine.

Obezbediće se i nadoknada razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Srbiji, u odnosu na isti mesec 2021. godine.

Na istoj sednici usvojena je i Uredba o obveznicama sistema energetskog menadžmenta – SEM kojom je porširen obuhvat. Ovom uredbom se bliže utvrđuju kriterijumi za obveznike SEM-a.

U sektoru proizvodnje granična vrednost potrošnje primarne energije smanjena je sa 29,08 GWh na 25 Gwh. U sektoru trgovine, granična vrednost potrošnje primarne energije je sa 16,63 GWh spuštena na sedam GWh.

Obveznici imaju godišnji cilj da samnje potrošnju za jedan odsto u odnosu na prethodnu godinu. U javnom sektoru se očekuju godišnje uštede energije od oko 6,9 GWh, na osnovu čega se očekuje smanjenje troškova za energiju i energente u budžetu od približno 46,3 miliona dinara.

Pratite nas na našoj FacebookInstagram stranici i Twitter nalogu.

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik