Uskoro počinju radovi na krovu crkve Svetog Arhangela Gavrila u Velikim Radincima

Od strane Ozon
0 komentar

Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, raspisao je javni poziv za sanaciju krovnog pokrivača crkve Svetog Arhangela Gavrila u Velikim Radincima.

Vrednost nabavke je procenjena na 2.083.850,00 dinara. Kako je navedeno je tenderu predviđeni su pripremni radovi, zatim tesarski, izolaterski, krovopokrivački i drugi radovi.
Ponude se mogu dostaviti do 25. jula, a detalji se nalaze OVDE.

Tokom poslednjih godina od 2019. godine izvode se sveobuhvatni radovi na hramu Sv. Arhangela Gavrila u Veliim Radincima. Izvedene su radovi na fasadi enterijeru porti i ogradi. Radovi na krovu crkve Svetog Arhangele Gavrila u Veliki Radincima su izvođeni tokom 2019. godine a završeni su 2020. godine Ovom prilikom je sanirana krovan konstrukcija izvedena je nova letva i pokrivanje novim biber crepom. Oltarska apsida je podaščana i izvedena u bakarnom limu. Postavljeni su snegobrani i montirani su slemenjaci preko kojih je postavljena gromobranska instalacija. Izvedeni su novi bakarni oluci sa opšivom glavnog venca i izvedena je nova kapa zvonika od bakarnog lima.
Tokom poslednje dve godine korišćenja objekta primećeno je da oluje u letnjim pre izbijaju crep, pomeraju ga te je potrebno angažovanje oko popravki crepova te prave oštećenje na olucima i opšivima od bakarnog lima. Kako bi se rešio ovaj problem potrebno je podaščanje broda crkve sobzirom da je oltar već podaščan. Pored podaščanja izvela bi se folija preko novopostavljene daske. Vratio bi se postojeći crep i skegobrani te bi se popravila manja oštećenja na bakarnim olucima. Pored ovih radova potrebno je sanirati tri poda na spratu zvonika odnosno zameniti oštećene noseće grede, izvesti nove patose od hoblovane fosne i izvesti troje novih merdevina (strmih stepenica) drvenih sa rukohvatima kako bi se olakšao pristup zvonima koje se elektrifikuju.

Srpska Pravoslavna crkva Svetog Arhanđela Gavrila u Velikim Radincima je jedini bogoslužbeni hram u selu. Nalazi se pod zaštitom države kao spomenik kulture od velikog značaja. Crkva Svetog arhanđela Gavrila u Velikim Radincima izgrađena je 1780. godine. Na datom mestu postojala je starija crkva. Crkveni toranj je srušen u Drugom svetskom ratu, a naknadno dozidani posle rata je skraćen.

Možda Vam se svidi i