Učenici i profesori ekonomske škole „9.maj“ posetili Španiju

Od strane Ozon
0 komentar

Predstavnici Ekonomske škole “9. maj“ iz Sremske Mitrovice putovali su u Španiju i time realizovali drugu mobilnost u okviru Erasmus+ projekta „Technology for Education, Alternative Methodologies and Steam”.

Putovanje je realizovano u periodu od 22.02. – 02.03.2022. godine.

Iz ekonomske škole putovali su učenici i profesori, a iz redova učenika, putovali su: Marija Čarnić Iy, Tadija Anđelković Iy, Sara Jelušić Ifa, Benjamin Adrović IIFa i Maša Strniša IIpa.

Učenici su putovali u pratnji nastavnika: Neda Tović – koordinator projekta, Marija Simovljević i Aleksndra Кovač profesori informatike. Škola domaćin bila je škola „EL Vern“ iz gradića LIica de Vall nadomak Barselone. Pored ekonomske škole u Španiji su boravili i ostali učesnici projekta, učenici i profesori iz Portugalije, Rumunije i Poljske.

Vreme provedeno u Španiji bilo je kvalitetno organizovano. Prvi zadatak bio je predstavljanje država, gde su učenici kroz prezentaciju predstavili svoju školu, grad i državu iz koje dolaze. Učenici su sa svojim vršnjacima učestvovali u aktivnostima vezanim za robotiku, Sketchup &3D print, u okviru hemije Escape Room, izrada Art-Pantografa u okviru umetničke radionice, a jedna od aktivnosti koja je izazvala oduševljenje učesnike jeste snalaženje u prostoru pomoću mapa u Barseloni. Кroz formalno i neformalno učenje učenici su stekli inovativne veštine, spoznali kreativni pristup učenja i nadogradili digitalnu pismenost. Кordinator projekta, zajedno sa kolegegama ekolozima organizovao je izlet u mediteransku šumu gde su gosti mogli bliže da se upoznaju sa klimatskim uslovima zemlje domaćina. Gosti su uživali u performansu Кatalonskog folklora koji su domaćini priredili za dobrodošlicu. U sklopu prijema organizovana je i poseta Gradskoj kući gde je goste pozdravila gradonačelnica ispred lokalne samouprave grada.

Prema planu i programu za učenike i nastavnike organizovana je poseta Barseloni i njenim znamenitostima, poseta velelepnom zdanju Sagrada Familia, obilazak stadiona fudbalskog kluba Barselona „ Camp Nou“, vožnja turističkim autobusom uz panoramsko razgledanje grada.

Tokom boravka u Španiji učenici su bili smešteni u porodice svojih vršnjaka iz Barselone. Španci su bili izuzetni domaćini, srdačni i gostoljubivi. Pripredili su deci razne sadržaje, upriličili posete poznatom akvarijumu, posetili su poznato letovalište Lloret de Mar, planinu Montserrat nadomak Barselone kao i druge destinacije u blizini samog grada.

Tim Ekonomske škole napustio je Španiju i u Srbiju doneo pozitivne utiske, sa dosta elana širiće nova znanja i iskustva kolegama i učenicima. Predstavnici škole, zajedno sa direktorom, sa nestrpljenjem očekuju sledeće mobilnosti kolega i učenika i vredno se pripremamaju za ulogu domaćina.

Foto: Facebook stranica Deveti maj Ekonomska škola Sremska Mitrovica

Možda Vam se svidi i