UBLAŽAVANJE MERA: Izmenjena pravila za putovanja u Evropsku uniju

Od strane Ozon
0 komentar

Savet Evropske unije pozvao je zemlje članice da razmotre ukidanje epidemioloških lista trećih zemalja i pređu na odobravanje ulaska zasnovano isključivo na medicinskoj specifikaciji putnika.

Takođe, pozvao je države članice da ukinu privremeno ograničenje na neesencijalna putovanja u EU za osobe vakcinisane vakcinom koju je odobrila EU ili Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pod uslovom da su primile poslednju dozu primarne serije vakcinacije najmanje 14 dana i ne više od 270 dana pre dolaska ili su primili buster dozu. 

Članice su pozvane i da ukinu privremeno ograničenje na putovanja za osobe koje su se oporavile od Kovida-19 najviše 180 dana pre putovanja u EU. Preporuka Saveta EU omogućava zemljama članicama da mogu zahtevati PCR test od osoba koje su primile vakcine odobrene od SZO, ali ne i u EU, i da se na njih mogu primeniti dodatne mere karantina ili izolacije, prenosi euronews.rs.

Negativan PCR test pre ulaska u EU mogao bi da bude potreban i za osobe koje su se oporavile od korona virusa kao i za osobe koje su vakcinisane vakcinom odobrenom od EU, ali ne poseduju sertifikat EU ili ekvivalentan sertifikat. Savet EU preporučuje i da se na decu mlađu od 6 godina ne primenjuju nikakve restrikcije, a da oni od 6 do 18 godina u EU mogu da putuju sa negativnim PCR testom.

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik