U više gradova pijavice.“To je uobičajeno za Vojvodinu“

Od strane Ozon
0 komentar

Pijavice ili trombe se najčešće javljaju na Jadranu, ali ih ima i na kopnu i Vojvodini.

U širem centru Čačka danas je odjednom došlo do pojave izuzetno jakog vetra, takozvanog vrtloga koji je poput pijavice, samo u užem krugu, nosio sve pred sobom.

Posle Čačka, pijavica se danas pojavila i u Krčedinu, kod Inđije.

Prema rečima meteorologa, pojavljuje se kao posledica razlike u bliskom susretu dva pritiska, mešanja toplog i hladnog vazduha u atmosferi.

Događa se najčešće u gradonosno-kišnim oblacima u kojima dolazi do sudara struje toplog vazduha koji se penje i hladnog koji silazi, on počinje ubrzano da se vrti oko sebe, slično čigri, stvarajući izduženi levak.

Iako je temperaura u Čačku danas bila iznad 30 stepeni, a nebo vedro bez oblaka, tokom popodnevnih sati u širem centru grada samo je odjednom došlo do pojave izuzetno jakog vetra, takozvanog vrtloga koji je poput pijavice, samo u užem krugu, nosio sve pred sobom.

Kako se navodi u jednom komentaru, za Vojvodinu preko leta ovo uopšte nije neuobičajen prizor.

Ove atmosferske pojave nastaju na sličan način kao i veliki tornado. Spušta se iz donjih delova oblaka do tla, sa skoro vertikalnom ili iskošenom osom. 

Tipična tromba ili pijavica traje oko 20 minuta, prečnik joj je od 20 do 100 metara, a može se kretati i do 80 kilometara na čas. S obzirom na veliku razornu moć, ruši krovove, lomi grane i čupa drveće, a dešava se i da pomera automobile. 

Možda Vam se svidi i